Wespensteek allergie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Wespensteek allergie symptomen

De symptomen van een wespensteek kunnen enorm uiteenlopend zijn. In uiterste gevallen kunnen wespensteek allergie symptomen zelfs dodelijk zijn. Het is dus erg belangrijk om op de hoogte te zijn welke symptomen zich kunnen voordoen direct na een wespensteek. Zeker als jij of iemand in je omgeving hier last van heeft. In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende wespensteek allergie symptomen en bijbehorende behandelingen.

De verschillende soorten wespensteek allergie symptomen

Als je gestoken wordt door een wesp kunnen er tal van symptomen voordoen. Bij de meeste mensen zal het blijven bij lichte klachten. Deze bestaan dan veelal uit een zwelling die ontstaat op de plek waar er gestoken is, meestal in combinatie met jeukheid en irritatie. De zwelling wordt vaak iets dikker in de eerste uren na de steek en kan roodachtig zijn. Vaak verdwijnt de zwelling en de jeuk weer na enkele dagen.

Lijst van wespensteek allergie symptomen

Als je heftigere klachten ervaart na een steek van een wesp kan dit duiden op een allergie. Zo kan je duizelig of misselijk worden, maar is het ook mogelijk dat je bloeddruk daalt. Onderstaande symptomen kunnen voorkomen bij een wespensteek:

 • Zwelling
 • Rode plekken
 • Jeuk
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Heftige hoofdpijn
 • Darm- en maagklachten
 • Dalende bloeddruk
 • Hartritmestoornissen
 • Bewusteloosheid
 • Shock
 • Hartstilstand

Anafylactische reactie na een wespensteek

In uiterste gevallen kunnen wespensteek allergie symptomen dus behoorlijk heftig zijn. Er wordt dan gesproken over een anafylactische reactie. Als jij of iemand in je omgeving zo heftig reageert op een wespensteek, is directe actie na de steek noodzaak. 

Op het moment dat de symptomen snel optreden, is het zaak 112 te bellen en adrenaline te nemen. Meld in het gesprek met de hulpdiensten dat het om anafylaxie gaat. Zo kunnen zij sneller handelen op het moment van aankomen en weten ze dat onmiddellijke hulp vereist is.

Een wespensteek allergie behandelen

De eerste stap om wespensteek allergie symptomen tegen te gaan is natuurlijk voorkomen dat je gestoken wordt. Bekijk hier enkele praktische tips hoe je dit kan doen. Ben je al gestoken, dan zijn er twee mogelijkheden: medicatie en immunotherapie. Wij leggen je beide behandelingen uit, evenals wat je moet doen bij een anafylactische reactie.

Medicatie en andere hulpmiddelen

Op het moment dat de klachten niet extreem heftig zijn, zijn er gelukkig verschillende middeltjes die de irritatie en jeuk kunnen verzachten. Allereerst is koelen belangrijk, zodat de histamine zich niet verder door het lichaam verspreidt. Daarnaast kan je bij erge jeuk gebruik maken van strooipoeder of crème om dit tegen te gaan. Paracetamol, aspirine of ibuprofen kan helpen tegen hoofdpijn.

Immunotherapie

Zijn je klachten na een wespensteek heftig, maar niet levensbedreigend, dan is immunotherapie ook een optie. Hierbij wordt je lichaam toleranter gemaakt voor het gif. Deze langdurige behandeling is een oplossing voor de lange termijn, maar duurt dan ook 3 tot 5 jaar. Hierbij worden steeds kleine, verdunde hoeveelheden gif in het lichaam gespoten.

Behandeling bij een anafylactische reactie na een wespensteek

Op het moment dat er sprake is van een anafylactische reactie na een wespensteek, is acute zorg noodzakelijk. Als je hier last van hebt gehad of kunt hebben, is het van belang dat je standaard twee adrenalinepennen bij je draagt. 

Op het moment dat de reactie begint, dien je de eerste pen toe. Ondertussen bel, of je laat je iemand, de hulpdiensten bellen. Vertel hierbij dat het gaat om een anafylactische reactie. Werkt de eerste prik uit of werkt de eerste prik niet zoals nodig, dan gebruik je de tweede prik. Als het goed is zijn de hulpdiensten dan gearriveerd en kunnen ondersteunen.

Meer weten over een wespensteek allergie?

Wil je meer weten over wat een wespensteek allergie precies is? Je leest het hier! Een wespensteek allergie is een vorm van een insectengifallergie, daarover lees je meer op deze pagina of lees meer op de pagina over insectengifallergie symptomen.

Menu