Lactose-intolerantie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Voedselallergie symptomen
 4. Lactose-intolerantie symptomen

Lactose-intolerantie symptomen kunnen een behoorlijke invloed op het dagelijks leven hebben. Onder meer buikkrampen en buikpijn zijn veelvoorkomende symptomen, vaak in combinatie met een flink verstoorde ontlasting. Gelukkig zijn er meerdere manieren om te testen of de lactose-intolerantie symptomen daadwerkelijk duiden op deze intolerantie. In dit artikel leggen we je alle symptomen van lactose-intolerantie uit en hoe je hiermee om kan gaan!

De symptomen van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie symptomen zijn voornamelijk buik- en darmklachten. Deze klachten kunnen soms overeenkomen met wat iemand ervaart bij een voedselvergiftiging. Komen deze met grote regelmaat voor na het eten van producten met lactose, dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen. De volgende symptomen houden verband met lactose-intolerantie:

 • Rommelende buik
 • Opgeblazen gevoel
 • Opgezette buik
 • Buikkrampen
 • Darmkrampen
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Sterke winderigheid
 • Diarree of obstipatie
 • Braken

Testen van de symptomen

Denk je last te hebben van lactose-intolerantie dan zijn er verschillende tests om vast te laten stellen of de symptomen daadwerkelijk duiden op lactose-intolerantie. Dit zijn de waterstof-ademtest, Lactose Tolerantie Test (LTT) en eliminatie-provocatie test.

De eerste test, de waterstof-ademtest, meet de samenstelling van uitgeademde lucht. Hierbij wordt er eerst oplossing met lactose gedronken. Als blijkt dat er een dusdanige hoeveelheid waterstofgas ontbreekt, kan dit duiden op lactose-intolerantie. De tweede test, de Lactose Tolerantie Test, is een bloedtest. Hierbij wordt er gemeten hoe het bloedsuikergehalte is en of er voldoende lactase aanmaak in het lichaam is.

De laatste test, de eliminatie-provocatie test, wordt uitgevoerd door een specialist (bijvoorbeeld een diëtist). Hierbij wordt er gedurende een langere periode een lactosevrij dieet gevolgd. Vervolgens wordt er langzaamaan weer lactose toegevoegd. Hierbij is het doel te testen of de symptomen afnemen en later weer toenemen. Op basis hiervan wordt vaak definitief vastgesteld of er sprake is van lactose-intolerantie of een andere oorzaak van de symptomen.

Vast laten stellen door een arts

Om op basis van de lactose-intolerantie symptomen vast te laten stellen of er daadwerkelijk sprake is van een intolerantie, is het verstandig om naar een huisarts te gaan. Hij of zij zal de verschillende tests afnemen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts bij een kliniek of ziekenhuis. Vermoed je dus een intolerantie voor lactose, maak dan altijd een afspraak met je huisarts.

Waardoor worden de symptomen van lactose-intolerantie veroorzaakt

De symptomen van lactose-intolerantie worden veroorzaakt door een tekort aan lactase. Dit is het enzym dat ervoor zorgt dat lactose kan worden afgebroken door het lichaam. Bij een tekort of helemaal geen aanmaak van deze stof kan lactose dus niet worden afgebroken. Dit uit zich in de eerder genoemde symptomen die vaak rond de buik en darmen zich afspelen.

Voorkomen van lactose-intolerantie symptomen

Om lactose-intolerantie symptomen te voorkomen is de best werkende manier een lactosevrij dieet volgen. Hierbij worden producten waar lactose in zit dus vermeden en niet genuttigd. Sommige kiezen voor een lactose-arm dieet. Hierbij eet of drink je soms in zeer kleine hoeveelheden wel producten met lactose. Bij een beperkte aanmaak, kan dit soms nog wel worden verwerkt door het lichaam.

Wil je toch lactose eten of drinken, maar heb je last van intolerantie, dan kan je ook supplementen slikken. Deze supplementen bevatten het enzym lactase, waardoor het lichaam beter in staat is om de lactose af te breken. Dit is echter niet een wondermiddel en zal er niet voor zorgen dat je onbeperkt lactose kan eten of drinken. Klachten kunnen nog steeds voorkomen, maar vaak in beperkte mate.

Meer informatie over lactose-intolerantie

Wil je meer weten over lactose-intolerantie en waar dit door wordt veroorzaakt, vind je op onze pagina over lactose-intolerantie. Meer informatie over voedselallergieën en -intoleranties, vind je op onze algemene pagina’s over voedselallergie en voedselallergie symptomen.

Menu