Voedselallergie symptomen

  1. Home
  2. Allergie symptomen
  3. Voedselallergie symptomen

Als je last hebt van voedselallergie kunnen er behoorlijk wat symptomen opspelen. Hoe heftig deze zijn is afhankelijk van hoe sterk je lichaam reageert op het allergeen. In uiterste gevallen kunnen voedselallergie symptomen levensbedreigend zijn. Hier op tijd bij zijn is dus van levensbelang. Wij leggen je alles uit over welke voedselallergie symptomen er zijn, waar je deze allergie aan herkent en wat je moet doen als je denkt last te hebben van een voedselallergie.

Waardoor worden voedselallergie symptomen veroorzaakt

De symptomen van een voedselallergie ontstaan door het eten van voedsel waar stoffen inzitten waar je lichaam allergisch op reageert. Op welk voedsel je lichaam reageert is afhankelijk van het allergeen waar je allergisch voor bent. De meest voorkomende allergieën zijn die voor noten, pinda’s, eieren en koemelk. Daarnaast kan je ook voor behoorlijk veel soorten groente en fruit allergisch zijn. Daarbij ben je allergisch voor een bepaald eiwit dat in het voedsel voorkomt, niet voor het gehele product.

Wat zijn de symptomen van voedselallergie

De symptomen van een voedselallergie kunnen zich op verschillende plekken in lichaam voordoen en zijn enorm uiteenlopend. In het overzicht hieronder staan de meest voorkomende symptomen van voedselallergie.

Luchtwegen: kortademigheid, verstopte neus of loopneus, niesbuien, piepende ademhaling, benauwdheid en/of astmatische klachten.

Huid: jeuk (ook in mond, oren of neus) en roodheid, uitslag, eczeem, galbulten, oedeem (het ophopen van vocht op plekken zoals de oogleden en mond), dikke tong, gezwollen keel.

Maagdarmkanaal: misselijkheid, buikpijn, obstipatie (verstopping) of diarree en/of braken.

Hart- en vaatstelsel: duizeligheid, bloeddrukdaling, flauwvallen (bewustzijnsverlies) en/of anafylactische shock. 

Overige klachten: excessief huilen, gedragsproblemen, groeiachterstanden (allen bij baby’s of kinderen), hoofdpijn, vermoeidheid en/of concentratieproblemen. 

Voedselallergie symptomen herkennen

Een voedselallergie herkennen doe je aan de hand van de allergische reactie die ontstaat en de symptomen die daarmee gepaard gaan. Vaak herken je dat het om een voedselallergie gaat doordat de klachten zeer snel of direct na het eten van bepaald voedsel ontstaan. De eerste klachten doen zich vaak voor rond de mond en keel, zoals het opzwellen ervan of het krijgen van uitslag.

Voedselallergie vast laten stellen

Om een voedselallergie vast te laten dient te gebeuren door een professional, veelal in het ziekenhuis of bij een allergie centrum. Denk je last te hebben van een voedselallergie op basis van je symptomen, dan is het verstandig om langs te gaan bij de huisarts. Die kan je een verwijzing geven naar een specialist. Om een voedselallergie vast te laten stellen zijn er twee onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd, namelijk een provocatietest of skinpricktest.

Meer weten over voedselallergie

Wil je meer weten over voedselallergie? Klik dan hier! Denk je mogelijk last te hebben van een andere allergie? Neem dan een kijkje op onze allergie pagina of symptomen pagina.

Menu