Symptomen van een hommelsteek

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Insectengifallergie symptomen
 4. Symptomen van een hommelsteek

Als je gestoken wordt door een hommel kunnen er verschillende symptomen ontstaan. Deze zijn echter anders voor mensen die allergisch zijn ten opzichte van mensen die niet allergisch zijn. De symptomen van een hommelsteek voor niet-allergische mensen zijn vaak vrij beperkt en trekken na enkele uren of dagen vanzelf weg. Ben je echter allergisch voor hommelsteken, dan kan een steek in uitzonderlijke gevallen levensbedreigend zijn. Wij leggen je precies uit welke symptomen van een hommelsteek er zijn en hoe je deze moet behandelen. Lees nu verder om erachter te komen!

Waardoor ontstaan de symptomen van een hommelsteek

De symptomen die ontstaan na een steek van een hommel ontstaan door het gif dat deze inspuit via de angel. Bij een niet-allergische reactie blijft dit vaak beperkt tot een zwelling en jeuk op de plek waar gestoken is. Bij een allergische reactie op een hommelsteek reageert het immuunsysteem te heftig op het gif van de hommel. Door deze reactie kunnen er heftige symptomen optreden, waarbij acute zorg soms vereist is. Er wordt dan gesproken over een anafylactische reactie.

Niet-allergische symptomen van een hommelsteek

Als je niet allergisch bent voor het gif van een hommel, ervaar je in de meeste gevallen op het moment van de prik een kortstondige, maar heftige pijnscheut. Vervolgens ontstaat er op en rond de plek waar je gestoken bent een zwelling. Vaak is deze zwelling wat rood van kleur en gaat gepaard met een sterk, jeukerig gevoel. In de meeste gevallen ontstaat dit binnen 1 à 2 uur na de prik. Het kan zijn dat de zwelling dan nog wat doorgroeit en uitbreidt, maar wel rond de plek van de prik. Na enkele uren of dagen verdwijnt de zwelling en het jeukerige gevoel weer. Per persoon kan verschillen hoe lang dit duurt.

Behandeling van een niet-allergische reactie

Bijna nooit is een medische behandeling vereist op het moment dat je niet allergisch bent voor een hommelsteek. Uitzonderingen zijn een steek in de mond, keel, neus of in / vlak naast het oog. Dan kan de zwelling blokkades of verdrukkingen veroorzaken.

In de meeste gevallen blijven de klachten van niet-allergische symptomen van een hommelsteek beperkt tot een vervelende jeuk of prikkend gevoel. Om dit gevoel te beperken kan je gebruik maken van bijvoorbeeld aspirine, paracetamol of ibuprofen. De jeuk kan je tegengaan door de plek waar gestoken is in te smeren met een jeukverlichtende crème of te verkoelen met ijs of ijscompres.

Symptomen van een allergische reactie op een hommelsteek

Als je allergisch bent voor hommels kunnen de symptomen van een hommelsteek dus extreem heftig zijn. Veelal beginnen deze rond de plek waar gestoken is, maar ze kunnen ook voorkomen op de rest van het lichaam. Ontstaan er direct of binnen enkele minuten na de prik zeer heftige reacties, zoals extreme hoofdpijn, duizeligheid en een afnemende bloeddruk, dan is acute hulp vereist. De kans is dan zeer aannemelijk dat er sprake is van een anafylactische reactie. Het bellen van de hulpdiensten en het toedienen van adrenaline is dan cruciaal. De volgende symptomen kunnen zich voordoen bij een hommelsteek:

 • Zwelling
 • Rode plekken
 • Jeuk
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Heftige hoofdpijn
 • Darm- en maagklachten
 • Afnemende bloeddruk
 • Hartritmestoornissen
 • Bewusteloosheid
 • Shock
 • Hartstilstand

Op het moment dat er bij zeer heftige symptomen niet direct actie wordt ondernomen kan dit overlijden tot gevolg hebben. Op het moment dat de hulpdiensten (112) gebeld worden, is het van belang om te vermelden dat het gaat om een anafylactische reactie. Zo weten zij op het moment dat ze op locatie zijn direct waar ze rekening mee moeten houden en wat ze te doen staat.

Behandelen van een hommelsteek allergie

Als je allergisch bent voor een hommelsteek is de eerste stap natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat je gestoken wordt. Op onze algemene pagina over hommelsteken staan praktische tips hierover. Natuurlijk is het niet altijd te voorkomen dat je gestoken wordt. Bij een niet-anafylactische reactie gaat het dan bijna standaard om het gebruik van medicatie.

Medicatie bij een hommelsteek allergie bestaat meestal uit het toedienen van antihistaminica of corticosteroïden. Hiermee worden de symptomen van een hommelsteek verminderd. Met deze vorm van medicatie wordt de aanmaak van histamine in het lichaam beperkt. Deze stof is de oorzaak van de allergische reactie. 

Bij ernstige reacties kan er ook gekozen worden voor immunotherapie. Deze therapie duurt echter minimaal 3 jaar, maar zorgt ervoor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor het gif dat vrijkomt bij een hommelsteek. Meer over het gebruik van immunotherapie bij een hommelsteek vind je op de website van het AMC.

Adrenaline bij een anafylactische reactie

Op het moment dat de klachten zeer ernstig en levensbedreigend zijn, is het van belang dat er adrenaline wordt toegediend. Bij deze anafylactische reactie is acute hulp vereist. Weet je van jezelf dat je last hebt van een allergie voor het gif van hommels, dan is het van belang om altijd twee adrenalinepennen bij je te dragen. Zo kan je op het moment dat je gestoken bent direct prikken. De tweede pen kan je gebruiken als de eerste snel uitwerkt of als de reactie dusdanig heftig is dat één dosis niet helpt. Ondertussen dienen de hulpdiensten te worden ingeschakeld voor verdere ondersteuning.

Meer weten over een allergische reactie op een hommelsteek?

Wil je meer weten over wat een hommelsteek is en hoe je deze kan voorkomen? Lees dan nu onze pagina over hommelsteken. Andere insecten kunnen ook voor allergische reacties zorgen, meer hierover lees je op onze pagina over insectengifallergie of de symptomen van insectengifallergie.

Menu