Bijensteek allergie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Insectengifallergie symptomen
 4. Bijensteek allergie symptomen

Bijensteek allergie symptomen kunnen behoorlijk heftig zijn en zelfs dodelijk zijn. Op deze pagina vertellen we je alles over welke bijensteek allergie symptomen er zijn en wat je hiertegen kan doen. Het is altijd van belang om dit goed in de gaten te houden, zeker direct na de steek. Lees nu verder om alles te weten te komen over welke symptomen er bij een bijensteek allergie kunnen optreden en wat je hiertegen kan doen!

Welke bijensteek allergie symptomen zijn er?

Op het moment dat je last hebt van een allergie voor bijen kan je dus behoorlijk heftige symptomen ervaren. Hoewel de bijensteek allergie symptomen met name beginnen rond de plek van de steek, kunnen ze voorkomen over het hele lichaam. Vaak begint het met een zwelling rond de plek van de steek. Dit kan dan gepaard gaan met roodheid en jeuk. Zie hieronder alle symptomen die kunnen ontstaan na een bijensteek:

 • Zwelling
 • Rode plekken
 • Jeuk
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Heftige hoofdpijn
 • Darm- en maagklachten
 • Afnemende bloeddruk
 • Hartritmestoornissen
 • Bewusteloosheid
 • Shock
 • Hartstilstand

Zoals je ziet kunnen de symptomen dus extreem heftig zijn en in uitzonderlijke gevallen zelfs zorgen voor overlijden. Op het moment dat je gestoken bent en allergisch bent voor een bijensteek of iemand in je omgeving vertoont symptomen van een bijensteek allergie, dan is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zeker als de allergische reactie na de steek zeer snel optreedt is het zaak dat er direct actie wordt ondernomen door 112 te bellen. Deze directe, heftige reactie heet anafylaxie. Het is belangrijk dit te vermelden in gesprek met de hulpdiensten, zodat de direct weten wat er te doen staat en onmiddellijke hulp vereist is.

Wat kan je doen tegen bijensteek allergie symptomen?

Op het moment dat je weet dat je allergisch bent voor een bijensteek, is de eerste stap voorkomen dat je gestoken wordt. Bekijk onze pagina over wat een bijensteek allergie is voor praktische tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas is het natuurlijk niet altijd te voorkomen dat een bij je prikt. Er zijn dan gelukkig meerdere behandelmogelijkheden om iets tegen de bijensteek allergie symptomen te doen.

Medicatie

Zijn je klachten niet extreem heftig, maar blijft het beperkt tot zwelling, jeuk en lichte vormen van misselijkheid en hoofdpijn, dan kun je aan de slag met lichte vormen van medicijnen. Hoewel er geen specifieke medicijnen zijn tegen bijensteken, zijn er wel vormen van medicatie die ertegen kunnen helpen. Hierbij worden de allergieklachten die worden veroorzaakt door de bijensteek verlicht.

Bij hoofdpijn of stekende pijn op de plek van de steek kan paracetamol helpen om dit te verlichten. Mocht de zwelling heel dik worden, dan is een vorm van antihistaminica vaak goed om te gebruiken. Bij jeuk is een standaard middel als strooipoeder of crème vaak de beste oplossing.

Immunotherapie

Tegen een allergie voor bijensteken kan je ook gebruik maken van immunotherapie. Deze behandeling duurt vaak erg lang, minimaal 3 jaar, maar kan een permanent effect hebben. De oorzaak van de allergie wordt hiermee behandeld en kan ervoor zorgen dat je lichaam minder heftig reageert op een bijensteek.

Wat te doen bij een anafylactische reactie op een bijensteek

Het is dus mogelijk dat er direct na de steek zeer heftige klachten ontstaan. Dit heeft een anafylactische reactie. Hierbij dient er adrenaline te worden toegebracht. Is het bekend dat je last hebt van een bijensteek allergie, dan is het van belang om altijd twee adrenalinepennen mee te hebben. Op het moment dat je gestoken bent kan je de eerste prik gebruiken en indien nodig de tweede (of als de eerste uitwerkt). Daarbij is het van belang dat direct de hulpdiensten worden ingeschakeld als dit gebeurt.

Meer weten over een bijensteek allergie of andere symptomen?

Wil je meer weten over wat een bijensteek allergie is? Je leest het allemaal op onze pagina over bijensteek allergie. Het kan ook zijn dat je last hebt van andere allergieën die veroorzaakt worden door insecten. Lees hier meer over op onze insectengifallergie pagina of bekijk de verschillende insectengifallergie symptomen.

Menu