Insectenbeet allergie symptomen

  1. Home
  2. Allergie symptomen
  3. Insectengifallergie symptomen

Een insectengifallergie kan voor behoorlijke klachten zorgen. De insectenbeet allergie symptomen komen in verschillende graden van graad 1 tot en met 4. Hoe heftiger de graad, des te heftiger de symptomen. Bij graad 4 kunnen de insectengifallergie symptomen dodelijk zijn. Onder meer bijen, hommels en wespen kunnen een insectengifallergie veroorzaken. Wij leggen je alles uit over de verschillende insectengifallergie symptomen!

Symptomen na een insectenbeet

Op het moment dat je door een insect gestoken bent waar je allergisch voor bent kunnen er behoorlijk heftige symptomen ontstaan. Deze insectengifallergie symptomen kunnen in verschillende graden voorkomen. Dit loopt van graad 1 tot graad 4, waarbij 4 de heftigste symptomen heeft. Afhankelijk van de symptomen krijg je een bepaalde behandeling. Wij leggen je alle symptomen uit die horen bij een insectenbeet allergie.

Welke insecten kunnen insectengifallergie symptomen veroorzaken

Niet alle insecten die je bijten kunnen zorgen voor een allergische reactie. In Nederland zijn dit voornamelijk wespen, bijen, hommels en in mindere mate hoornaars. Veel andere insecten die bijten kunnen wel erg vervelend zijn, maar zullen geen allergische reactie veroorzaken. Dit komt doordat zij geen gif in je lichaam spuiten. Vandaar ook de naam insectengifallergie in plaats van insectenbeet allergie. Je lichaam reageert allergisch op het gif dat bij de beet meekomt.

Welke symptomen kun je krijgen na een insectenbeet

Zoals gezegd zijn de symptomen die je kunt ervaren na een insectenbeet in te delen. Deze lopen van graad 1 tot en met graad 4. Wij hebben de verschillende symptomen die kunnen ontstaan na een insectenbeet voor je uitgeschreven. Zo kun je bij de huisarts of specialist goed aangeven waar je last van denkt te hebben. Laat je allergie altijd definitief vaststellen door een expert. Hij of zij kan je het beste helpen bij een eventuele behandeling.

Graad 1 symptomen van insectengifallergie

De insectengifallergie symptomen uit de eerste graad zijn relatief het minst heftig. Deze graad kenmerkt zich door jeuk aan de huid, meestal rond de plek waar gestoken is. Dit kan echter ook op andere plekken zijn of zich uitspreiden. Vaak gaat dit gepaard met roodheid. In sommige gevallen kunnen er ook galbulten ontstaan over het lichaam. Daarbij is een onrustig gevoel ook een symptoom dat kan voorkomen.

Graad 2 symptomen van insectengifallergie

Bij de tweede graad van insectengifallergie symptomen gaan de symptomen van de eerste graad gepaard met zwellingen. Deze ontstaan vaak rond de mond (lippen), oren en ogen, maar kunnen ook voorkomen op handen en voeten. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat zwellingen ontstaan op of rond de geslachtsdelen.

Naast deze zwellingen zijn andere insectengifallergie symptomen die kunnen voorkomen buikpijn en misselijkheid (gepaard met overgeven en/of diarree), een licht gevoel in het hoofd en een drukkend gevoel op de borst.

Graad 3 symptomen van insectengifallergie

Bij de derde graad van symptomen gaat ademhalen vaak een stuk moeilijker. Dit naast de klachten uit de eerste twee graden. De symptomen uiten zich onder meer in kortademigheid, een piepende ademhaling, hese stem, moeite met slikken en soms onduidelijk praten.

Graad 4 symptomen van insectengifallergie

De vierde graad van insectengifallergie is de meest heftigste en kan zeer levensbedreigend zijn. De bloeddruk gaat vaak omlaag en hartritmestoornissen kunnen zich voordoen. Daarbij is de kans om bewusteloos te raken zeer hoog. In deze graad is het ook niet ongewoon als urine en andere ontlasting de vrije loop krijgt en dat neus, lippen, vingers en tenen blauw kunnen worden. In uitzonderlijke gevallen kan zelfs een hartstilstand voorkomen. Kortom, dit is de graad waarin acute hulp nodig is om overlijden te voorkomen.

Wat te doen na een insectenbeet

Op het moment dat je bent gebeten door een insect welke een allergische reactie kan veroorzaken is het belangrijk dat je de situatie goed in de gaten houdt. Ontstaan er symptomen dan is het zaak zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Ga naar je huisarts of de Eerste Hulp. Zo weet je zeker dat je niet uiteindelijk in levensgevaar kan komen.

Meer weten over insectengifallergie

Wil je meer weten over wat insectengifallergie is? Bekijk ons pagina over een allergie voor insectengif dan nu. Weet je door welk insect je gestoken bent? Bekijk dan zeker de specifieke pagina’s voor insecten, zoals de bij of wesp.

Menu