Huisstofmijtallergie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Huisstofmijtallergie symptomen

Huisstofmijtallergie symptomen kunnen tot behoorlijk wat overlast zorgen in de dagelijkse zaken. Veelal beginnen de klachten direct na het opstaan, waardoor je gedurende de hele dag er last van kan hebben. Dit maakt het tot een zeer vervelende allergie. Wij leggen je in dit artikel alles uit over de symptomen van huisstofmijtallergie!

Overzicht van huisstofmijtallergie symptomen en klachten

Afhankelijk van waar de allergenen in contact komen met je lichaam kunnen er verschillende klachten ontstaan die worden veroorzaakt door de huisstofmijtallergie. De meeste van deze huisstofmijtallergie symptomen komen tot uiting rond het slijmvlies van de neus, ogen of longen. Een overzicht van de meest voorkomende symptomen van huisstofmijtallergie:

 • Tranende ogen
 • Rode, jeukende of branderige ogen
 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Langdurige niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Benauwdheid of benauwd gevoel
 • Moeite met ademhalen
 • Piepende ademhaling
 • Astmaklachten
 • Slecht slapen of slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid of lusteloosheid
 • Eczeem
 • Jeuk

Waardoor worden de symptomen van huisstofmijtallergie veroorzaakt?

De allergenen die de symptomen van huisstofmijtallergie veroorzaken komen voort uit de uitwerpselen van deze diertjes. In deze uitwerpselen zitten bepaalde stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken. Deze stofjes worden de allergenen genoemd en komen het meest voor in stofdeeltjes.

Op het moment dat je bijvoorbeeld het dekbed uitklopt of stofzuigt worden deze stofdeeltjes de lucht in gegooid. Doordat ze zo klein zijn blijven ze langdurig door de lucht zweven. Op het moment dat je deze inademt of er op een andere wijze mee in contact komt, kunnen de klachten die gepaard gaan met huisstofmijtallergie opspelen.

Wanneer heb je het meest last van huisstofmijtallergie symptomen

Klachten die gepaard gaan met huisstofmijtallergie kunnen zich gedurende de hele dag voordoen. Toch zijn er momenten dat de huisstofmijtallergie symptomen zich eerder voordoen of heftiger zijn. Vlak na het opstaan is voor veel mensen met deze allergie een moment van heftige klachten. Gemiddeld genomen heeft iemand dan net 8 uur tussen de allergenen gelegen waardoor de symptomen behoorlijk heftig kunnen zijn. Bij kinderen kunnen klachten zich snel voordoen nadat deze gespeeld hebben met bijvoorbeeld knuffels.

Ook na het verrichten van verschillende huishoudelijke klusjes kunnen de klachten aanzienlijk toenemen. Voorbeelden hiervan zijn het opmaken van het bed of het verwisselen / leegmaken van de stofzuigerzak. Stofzuigen zelf ook voor behoorlijk wat overlast zorgen, omdat stofdeeltjes dan sneller de lucht in zweven.

Invloed van het weer op de huisstofmijt klachten

In principe kunnen klachten die worden veroorzaakt door huisstofmijt het hele jaar door voorkomen. Met name als de woning of ruimtes slecht geventileerd of schoongemaakt zijn. Toch zien we vaak een toename van huisstofmijtallergie symptomen in de herfst en winter. Reden hiervoor is dat er dan vaak minder doorgelucht en geventileerd wordt. Daarnaast gaat de temperatuur in huis vaak omhoog, doordat het buiten kouder is. 

Kortom, het luchtvochtigheidsgehalte gaat omhoog en ook de temperatuur komt vaak in de perfecte zone voor deze beestjes. Hierin gedijen ze optimaal, waardoor ook de hoeveelheid uitwerpselen toeneemt. Heb je dus ineens veel last van symptomen in deze periode, dan kan het zomaar huisstofmijtallergie zijn.

Meer weten over huisstofmijtallergie?

Wil je meer weten over huisstofmijtallergie? Bekijk nu onze pagina over huisstofmijtallergie voor meer informatie. Onder meer wat je tegen deze allergie kan doen en wat het exact is komen hier aan bod. Ben je er niet zeker van dat je last hebt van dit type allergie, bekijk dan ons complete overzicht van allergieën. Mogelijk zit hier een allergie tussen waar je nog geen rekening mee had gehouden, zoals een huisdierenallergie of hooikoorts.

Menu