Hondenallergie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Huisdierenallergie symptomen
 4. Hondenallergie symptomen

Als je last hebt van een allergie voor honden kunnen er behoorlijk vervelende symptomen opspelen. Deze hondenallergie symptomen zijn uiteenlopend van niesbuien tot vermoeidheid en concentratieproblemen. De symptomen van een hondenallergie hoef niet alleen tot uiting te komen als je direct in aanraking geweest bent met een hond, maar kunnen ook voorkomen als de allergenen zijn achtergebleven in bijvoorbeeld kleding, meubilair of andere items. Wij vertellen je alles over de symptomen die gepaard gaan met een hondenallergie!

Wat zijn de symptomen van een hondenallergie

Zoals gezegd kunnen hondenallergie symptomen behoorlijk uiteenlopend zijn. De meeste van deze klachten komen voor in de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. De volgende symptomen van een hondenallergie kunnen zich voordoen:

 • Niesbuien
 • Veelvuldig hoesten
 • Jeukende neus
 • Loopneus en/of verstopte neus
 • Jeukende, branderige en/of tranende ogen
 • Kortademigheid, piepende ademhaling en/of benauwdheid
 • Astmaklachten
 • Rode huid of uitslag in combinatie met jeuk
 • Eczeem
 • Koortsig gevoel
 • Slapeloosheid en/of vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen en/of futloosheid

Waardoor ontstaan de symptomen van hondenallergie

De symptomen van een hondenallergie ontstaan, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet door de haren van een hond, maar door de huidschilfers, speeksel en/of uitwerpselen. Hierin zitten de allergenen die de allergische reactie veroorzaken. Op het moment dat je in aanraking komt met één van deze allergenen ontstaan de symptomen die gepaard gaan met een hondenallergie. Daarbij hoef je niet altijd in direct contact met een hond geweest te zijn.

Wanneer kan je last hebben van hondenallergie symptomen

Hondenallergie symptomen hoeven niet alleen te ontstaan als je in direct contact met een hond bent geweest. Ze ontstaan op het moment dat je in contact komt met de allergenen die de hondenallergie veroorzaken. Deze komen dus niet voor in de haren van de hond, maar in de huidschilfers, speeksel en urine van het dier. Deze kunnen achterblijven op tal van voorwerpen, zoals kleding, meubilair of de bekleding van een auto.

Doordat de symptomen van een hondenallergie niet alleen ontstaan als je in direct contact met een hond bent geweest, kan het ook zijn dat je klachten opspelen als je op visite gaat bij vrienden of familie of carpoolt met een collega. Als deze een hond hebben dan kunnen de allergenen achtergebleven zijn. Kom je hiermee in aanraking, dan zullen de symptomen van de hondenallergie opspelen. Met bijna 2 miljoen honden in Nederland kan het dus erg lastig zijn om de allergenen te ontwijken.

Zijn je klachten daadwerkelijk van een hondenallergie?

Op het moment dat je je herkent in bovenstaande hondenallergie symptomen en deze voorkomen op het moment dat je in contact bent geweest met een hond of op een plek bent geweest waar regelmatig honden komen, dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van een hondenallergie. Om te bevestigen dat je klachten bij een hondenallergie horen kun je het beste bij de huisarts langs gaan. Deze verwijst je door naar een specialist die je kan vertellen of je symptomen bij een hondenallergie horen. Vervolgens kan in samenspraak met deze specialist besloten worden hoe de allergie te behandelen.

Meer weten over hondenallergie?

Wil je meer weten over een wat een hondenallergie precies is en wat je hiertegen kan doen? Bekijk onze pagina over hondenallergie en kom erachter!

Menu