Kruidpollenallergie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Hooikoorts symptomen
 4. Kruidpollenallergie symptomen

Kruidpollenallergie symptomen kunnen een behoorlijk last zijn en het dagelijks leven enorm beïnvloeden. In het ergste geval kunnen de klachten namelijk zorgen voor slapeloosheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Gelukkig blijven de klachten bij de meeste mensen die last hebben van kruidpollenallergie beperkt tot een verstopte neus, tranende ogen en veelvuldig niezen. Wij leggen je in dit artikel alles uit over kruidpollenallergie symptomen!

Waardoor worden de symptomen van kruidpollenallergie veroorzaakt?

Kruidpollenallergie symptomen worden veroorzaakt door allergenen die voorkomen in het stuifmeel van bepaalde kruiden en onkruiden. Daarbij is het zo dat het ene kruid een sterkere reactie veroorzaakt dan het andere kruid. Amrbosia is bijvoorbeeld een onkruid dat voor zeer heftige klachten kan zorgen. Je lichaam reageert op de allergenen alsof het gevaarlijke indringers zijn. Om dit tegen te gaan ontstaat er een reactie welke de kruidpollenallergie symptomen veroorzaken.

Wanneer heb je het meeste last van kruidpollenallergie symptomen?

Wanneeer je het meeste last hebt van klachten door een kruidpollenallergie is ergens tussen april en oktober. Het hoogtepunt van deze allergieperiode ligt vaak tussen mei en september. Het verschilt per kruid of onkruid wanneer het seizoen begint en hoe lang dit duurt. Bij het ene kruid heb je waarschijnlijk later in het seizoen last van symptomen en bij de ander juist meer aan het begin van het seizoen. Daarnaast is het ook nog eens per plant verschillend hoe heftig het allergeen is.

De verschillende kruidpollenallergie symptomen

Doordat een kruidpollenallergie een vorm van hooikoorts is staan de symptomen van deze allergie nagenoeg gelijk aan die van hooikoorts. Wij hebben ze hieronder overzichtelijk voor je opgesomd. De volgende kruidpollenallergie symptomen kunnen ontstaan:

 • Een verstopte neus of snotneus
 • Loopneus
 • Kriebelhoest
 • Niesbuien
 • Jeukende of tranende ogen
 • Een geïrriteerd of jeukend gehemelte
 • Droge keel en keelpijn
 • Moeite met ademhalen, zoals een piepende ademhaling
 • (Heftig) hoesten
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Jeukend gevoel
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen

Hoe heftig je reageert op verschillende kruiden is per persoon verschillend. Daarbij is ook de ernst van de klachten verschillend per persoon. De één kan dus last hebben van enkel niesbuien, waarbij de ander hoofdpijn en vermoeidheid ervaart.

Verschillende reacties op kruidpollenallergie

Bij elke vorm van allergie kan een allergische reactie zich voordoen in de bovenste of onderste luchtwegen. Zo ook bij een kruidpollenallergie. De klachten die gepaard gaan met een allergische reactie in de bovenste luchtwegen worden vaak als lichter omschreven. Dit zijn onder meer de klachten rond de neus, ogen en mond. Symptomen in de onderste luchtwegen zijn vaak zwaarder. Hier vallen onder meer benauwdheid en een piepende ademhaling onder.

Wat kan je doen tegen kruidpollenallergie symptomen

Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen de symptomen van een boompollenallergie. Allereerst is er saneren, maar dit kan erg lastig zijn. In de meest ideale situatie blijf je continu binnen, zodat het stuifmeel niet je woning binnenkomt. Veelal is dit onmogelijk en ook ongezond. Probeer wel regelmatig je kleding te wassen en te douchen als je buiten bent geweest. Op die manier beperk je zoveel mogelijk dat boompollen in huis verspreiden en je hier last van blijft houden.

De meest gebruikte behandelmethode bij een boompollenallergie is medicatie. Deze medicatie bestrijdt de symptomen van een boompollenallergie. Dit kan in diverse vormen, net afhankelijk van de klachten die je hebt. Tabletten, neusspray of oogdruppels zijn allemaal mogelijk. Hiermee voorkom of beperk je de ergste boompollenallergie symptomen. Minder gebruikt, maar wel effectief op de lange termijn is immunotherapie. Hiermee wordt je immuunsysteem toleranter gemaakt voor de allergenen die de allergie veroorzaken.

Meer weten over de oorzaak van kruidpollenallergie symptomen?

Meer weten over kruidpollenallergie? Je leest het nu op onze pagina over kruidpollenallergie. Denk je last te hebben van een andere vorm van hooikoorts, bekijk dan onze pagina over hooikoorts of hooikoorts symptomen.

Menu