De symptomen van een graspollenallergie kunnen behoorlijk uiteenlopend zijn, van zeer licht tot zeer heftig. Deze graspollenallergie symptomen kunnen zelfs zo heftig zijn dat ze je dagelijks leven enorm beïnvloeden. Deze vorm van hooikoorts volgt vaak op het seizoen van de boompollen. Daarbij kunnen de symptomen ook worden veroorzaakt door voedingsmiddelen, zogeheten kruisallergieën. Wij leggen je in dit artikel alles uit wat je moet weten omtrent graspollenallergie symptomen.
Wat veroorzaakt de symptomen van een graspollenallergie?
Een graspollenallergie wordt veroorzaakt door het stuifmeel dat afkomstig is van verschillende soorten grassen. In dit stuifmeel zit een bepaalde stof, het allergeen, dat de graspollenallergie symptomen veroorzaakt. Zeker op droge dagen dat het gras net gemaaid is en er een redelijk briesje staat, kunnen deze pollen enorm veel door de lucht zweven. Je lichaam reageert op deze graspollen als gevaarlijke indringer en komt met een afweerreactie. Deze afweerreactie zorgt voor de vaak vervelende klachten.
Wanneer heb je de meeste last van graspollenallergie symptomen?
Het meeste last van graspollenallergie symptomen heb je in de periode half mei tot eind juli, met uitschieters naar begin april en begin oktober. Dit is afhankelijk van hoe warm en nat het seizoen is. Bij lange, warme en droge zomers kan het seizoen aanzienlijk langer duren. Zachte winters kunnen er weer voor zorgen dat het seizoen eerder begint. De piek van graspollenallergie symptomen ligt echter tussen mei en juli.
De symptomen van een graspollenallergie
Graspollenallergie symptomen lijken zeer sterk op de symptomen van hooikoorts en andere onderliggende allergieën. Deze hebben dus met name betrekking op de slijmvliezen van de neus, ogen, keel en longen. De volgende symptomen kunnen voorkomen bij een graspollenallergie:
- Loopneus
- Verstopte of snotneus
- Geïrriteerd of jeukend gehemelte
- Jeukende of tranende ogen
- Kriebelhoest / niesbuien
- Keelpijn / droge keel
- (Heftig) hoesten
- Ademhalingsproblemen
- Piepende ademhaling
- Benauwd gevoel
- Jeukende huid
- Hoofdpijn
- Slapeloosheid
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Koorts
Niet iedereen zal exact dezelfde symptomen ervaren bij een graspollenallergie. Dit kan zelfs behoorlijk verschillen. Veelal blijft het beperkt tot klachten in de bovenste luchtwegen. Deze zijn lichter, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Daarnaast kunnen de klachten ook in de onderste luchtwegen voorkomen. Deze staan vaak gelijk aan heftigere klachten die ook nevenschade kunnen veroorzaken.
Verschil tussen verschillende soorten graspollenallergie symptomen
Zoals gezegd kunnen allergische reacties van een graspollenallergie zich voordoen in de bovenste en onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen zijn de keel, neus en mond. De onderste luchtwegen zijn de longen. In principe kan je de grens trekken ter hoogte van de schouders. Boven de schouders zijn de bovenste luchtwegen en daaronder de onderste. Bij klachten in de onderste luchtwegen is het zeer raadzaam om naar de huisarts te gaan, om eventuele nevenschade te voorkomen.
Symptomen van graspollenallergie en kruisreacties
De symptomen van een graspollenallergie kunnen ook samenhangen met kruisreacties. Zo kunnen graspollenallergie symptomen ook ontstaan na het eten van bijvoorbeeld aardappels, tomaat, ananas, appel, pinda, banaan of selderij. Ook diverse graansoorten kunnen dezelfde allergische reacties veroorzaken. Herken je dus een allergische reactie na het eten van deze deze voedingsstoffen, dan kan het zomaar veroorzaakt worden door een graspollenallergie.
Graspollenallergie symptomen tegengaan
Om de symptomen van een graspollenallergie te verminderen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Saneren is de eerste optie, maar een vrij lastige. Bij saneren zorg je ervoor dat graspollen zoveel mogelijk buiten de deur worden gehouden. Enkel binnen blijven zou hierbij de meest ultieme vorm van saneren zijn, maar dit is natuurlijk niet uitvoerbaar. Regelmatig wassen en douchen bij thuiskomst is wel mogelijk. Zo voorkom je dat graspollen zich veel door het huis verspreiden.
De meest gebruikte behandeling om de symptomen van graspollenallergie te verminderen is medicatie. Deze vorm biedt directe verlichting van de klachten. Vandaar dat deze vorm van medicatie ook wel symptomatische medicatie wordt genoemd. Deze is verkrijgbaar in onder meer tabletten, neusspray en oogdruppels. Een lange termijn oplossing is immunotherapie. Deze behandeling duurt minimaal drie jaar en pakt de oorzaak van de allergie aan. Het immuunsysteem wordt dus toleranter gemaakt voor de allergenen. Hierdoor heb je minder of helemaal geen last meer van graspollenallergie symptomen.
Meer weten over graspollenallergie?
Ben je benieuwd naar meer informatie over graspollenallergie? Dat lees je hier! Voor meer informatie over hooikoorts in zijn algemeenheid kan je terecht op onze pagina over hooikoorts of hooikoorts symptomen!