Boompollenallergie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Hooikoorts symptomen
 4. Boompollenallergie symptomen

Een allergie voor boompollen kan behoorlijk vervelend zijn. De boompollenallergie symptomen die hiermee gepaard gaan kunnen namelijk behoorlijk heftig zijn. Zelfs zo erg dat je dagelijks leven behoorlijk beïnvloed wordt. Denk aan concentratieproblemen op school of werk. Gelukkig valt er redelijk goed wat te doen tegen deze boompollenallergie symptomen. Wij leggen je er alles over uit!

Waardoor worden boompollenallergie symptomen veroorzaakt?

Boompollenallergie symptomen worden veroorzaakt door een specifiek allergeen dat voorkomt in het stuifmeel van verschillende soorten bomen. In veel gevallen gaat het hierbij om hetzelfde allergeen, maar dit kan verschillen. Doordat je lichaam op dit allergeen reageert alsof het een gevaarlijke indringer is ontstaan de symptomen die gepaard gaan met een boompollenallergie.

Wanneer heb je het meeste last van boompollenallergie symptomen?

Klachten rond een boompollenallergie komen met name voor in de eerste helft van het jaar. De bloeiperiode van bomen ligt zo ongeveer tussen eind december tot eind mei, met de piek tussen begin februari en begin mei. Bij een zachte winter zullen boompollenallergie symptomen eerder tot uiting komen en als het seizoen lang duurt kan het sporadisch voorkomende dat de allergieklachten door boompollen tot begin juni aanhouden.

Heb je dus tussen februari en mei veel last van hooikoortsachtige klachten, dan is de kans zeer aanwezig dat je specifiek last hebt van boompollenallergie klachten. Om hier zeker van te zijn kan je het beste langs de huisarts. Deze kan dit definitief voor je vaststellen. Het boompollen seizoen kent namelijk een overlap met die van graspollen.

Wat zijn de boompollenallergie symptomen?

De symptomen van een boompollenallergie kunnen dus behoorlijk heftig zijn en lijken sterk op die van hooikoorts. De volgende symptomen kunnen gepaard gaan met een boompollenallergie:

 •  Jeukende of tranende ogen
 • Een geïrriteerd of jeukend gehemelte
 • Een verstopte neus of snotneus
 • Loopneus
 • Kriebelhoest
 • Niesbuien
 • Droge keel en keelpijn
 • Moeite met ademhalen, zoals een piepende ademhaling
 • (Heftig) hoesten
 • Benauwdheid
 • Jeukend gevoel
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Koorts

De symptomen van boompollenallergie verschillen van persoon tot persoon. Het kan heel goed zijn dat je last hebt van een boompollenallergie, maar dat de klachten beperkt blijven tot zeer licht. Wees hier wel scherp op, omdat deze vorm van hooikoorts ook aanleiding kan zijn van kruisreacties.

Verschillende soorten allergische reacties op boompollen

Zoals bij alle verschillende soorten hooikoorts, kan je bij boompollenallergie last hebben van verschillende soorten allergische reacties. Hierbij wordt het verschil gemaakt tussen een allergische reactie in de bovenste luchtwegen en een reactie in de onderste luchtwegen. De bovenste verhouden zich vaak tot de lichtere boompollenallergie symptomen. De klachten die ontstaan bij een reactie in de onderste luchtwegen gaan weer vaak gepaard met de zwaardere klachten. Bij deze laatste klachten is een bezoek aan de huisarts zeer raadzaam.

Wat kan je doen tegen klachten van een boompollenallergie

Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen de symptomen van een boompollenallergie. Allereerst is er saneren, maar dit kan erg lastig zijn. In de meest ideale situatie blijf je continu binnen, zodat het stuifmeel niet je woning binnenkomt. Veelal is dit onmogelijk en ook ongezond. Probeer wel regelmatig je kleding te wassen en te douchen als je buiten bent geweest. Op die manier beperk je zoveel mogelijk dat boompollen in huis verspreiden en je hier last van blijft houden.

De meest gebruikte behandelmethode bij een boompollenallergie is medicatie. Deze medicatie bestrijdt de symptomen van een boompollenallergie. Dit kan in diverse vormen, net afhankelijk van de klachten die je hebt. Tabletten, neusspray of oogdruppels zijn allemaal mogelijk. Hiermee voorkom of beperk je de ergste boompollenallergie symptomen. Minder gebruikt, maar wel effectief op de lange termijn is immunotherapie. Hiermee wordt je immuunsysteem toleranter gemaakt voor de allergenen die de allergie veroorzaken.

Meer weten over boompollenallergie?

Wil je meer weten over wat een boompollenallergie precies is, waar deze door wordt veroorzaakt en wat je ertegen kan doen? Bekijk dan nu onze pagina over boompollenallergie en kom erachter. Je kan natuurlijk ook onze hooikoorts of hooikoorts symptomen pagina bezoeken voor meer informatie over dit type allergie.

Menu