Hooikoorts symptomen en klachten

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Hooikoorts symptomen

Als je last hebt van hooikoorts kan je last hebben van behoorlijk wat klachten in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De hooikoorts symptomen zijn dan ook vrij divers. Je kan in principe het hele jaar door last hebben van hooikoortsklachten, afhankelijk van de soorten pollen waar je allergisch voor bent. Voor meer informatie over wat hooikoorts precies is en voor welke bomen en planten je allergisch kan zijn, bekijk onze hooikoorts pagina. Ben je benieuwd naar de klachten waar je last van kan hebben bij hooikoorts? Lees dan verder!

Overzicht van hooikoorts symptomen

De symptomen waar je last van kan hebben bij hooikoorts zijn vrij divers. Ze kunnen zich klachten voordoen in de bovenste luchtwegen, maar ook in de onderste luchtwegen. Als je last hebt van hooikoorts hoef je niet van alle symptomen last te hebben. Je kan ook last hebben van enkele hooikoorts symptomen, maar vaak is het een combinatie van meerdere klachten. De volgende klachten en symptomen kunnen zich voordoen bij hooikoorts:

 • Niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Loopneus
 • Verstopte neus / snotneus
 • Jeukende neus
 • Jeuk of geïrriteerd gehemelte
 • Tranende / jeukende ogen
 • Keelpijn of droge keel
 • Benauwdheid
 • Moeite met ademhalen zoals piepen of hoesten
 • Jeuk
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn
 • Koortsig gevoel of lichte koorts

Vroege en late reactie van hooikoortsklachten

Verschijnselen van hooikoorts uiten zich vaak in een vroege en late reactie. De vroege reactie ontstaat als je lichaam voor het eerst in contact komt met de pollen door bijvoorbeeld de neus of ogen. De klachten die je dan ervaart zijn bijvoorbeeld de niesbuien, jeukende en tranende ogen, maar ook een loopneus en jeukende neus kunnen hiertoe behoren. Deze verschijnselen komen bijna uitsluitend voor in de bovenste luchtwegen.

Als je lichaam langduriger in contact is met de pollen ontstaat een late reactie. Deze wordt veroorzaakt door ontstekingscellen die een reactie teweeg brengen. Hierbij kunnen zowel klachten in de bovenste als de onderste luchtwegen zich voordoen. Denk hierbij aan een verstopte neus om de pollen tegen te houden, maar ook heftige hoestbuien of een benauwd gevoel. In heftige gevallen van een pollenallergie kan je hierbij ook last hebben van hoofdpijn en slapeloosheid welke weer een vermoeid gevoel of concentratieproblemen gedurende de dag geven.

Hooikoortsklachten in de bovenste luchtwegen

Zoals gezegd kan hooikoorts in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen voor klachten zorgen. In de meeste gevallen beginnen de hooikoorts symptomen in de bovenste luchtwegen. Met name klachten rond de neus, ogen en het gehemelte komen hierbij voor. Moeite met ademhalen kan hier ook toe behoren, maar het ligt eraan of dit veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een verstopte neus of de luchtwegen. Bij deze laatste spreken we over klachten in de onderste luchtwegen.

Symptomen van hooikoorts in de onderste luchtwegen

In een latere fase van de hooikoortsklachten of als deze al enige tijd aanhouden, breiden de verschijnselen van een pollenallergie zich uit naar de onderste luchtwegen. Benauwdheid, een piepende ademhaling, keelpijn en een droge keel zijn allemaal klachten die zich kunnen voordoen. Bij hooikoorts symptomen in de onderste luchtwegen wordt ook wel gesproken van allergisch astma. Het is belangrijk dat je dit laat vaststellen door je huisarts of een specialist, omdat dit langdurige problemen en kan geven.

Wanneer kan je last hebben van hooikoortsklachten?

Van hooikoortsverschijnselen kan je in principe het hele jaar door last hebben. Dit is echter afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent. In het begin van het jaar staan de bomen in bloei en heb je last als je allergisch bent voor het stuifmeel hiervan. Dit wordt overgenomen door het graspollenseizoen en eindigt eind november met het kruiden- en onkruiden seizoen. Kortom, als je allergisch bent voor alle pollen, dan kan je het hele jaar last hebben. Gelukkig komt dit sporadisch voor. Wel kan het weer van grote invloed zijn op hoe heftig hooikoorts symptomen zijn.

Invloed van het weer op hooikoortsverschijnselen

Dat hooikoorts vaak wordt gezien als een een lente en zomer allergie is niet gek. De concentratie pollen in de lucht is namelijk het hoogst bij droog weer en een milde wind. Daarbij staan in de lente en zomer de meeste bomen en planten die hooikoorts veroorzaken in bloei. Bij regen of een harde wind heb je vaak weinig last van hooikoorts en dus hooikoorts symptomen, omdat de pollen dan niet vrij door de lucht kunnen zweven. 

Meer weten over hooikoorts?

Wil je meer te weten over hooikoorts en wat je hier bijvoorbeeld tegen kan doen? Lees dan snel verder op onze hooikoorts pagina voor meer informatie over pollenallergie.

Menu