Contactallergie symptomen

 1. Home
 2. Allergie symptomen
 3. Contactallergie symptomen

De symptomen van een contactallergie kunnen behoorlijk heftig worden. Buiten jeuk, rode plekken en uitslag, kan het ook voor meer heftige reacties zorgen. Dit is echter zeer zeldzaam en zal minder vaak voorkomen. Contactallergie symptomen beperken zich voornamelijk tot het gebied waar de huid in contact is gekomen met het materiaal waar allergisch op wordt gereageerd. Wij vertellen je alles over contactallergie symptomen.

De symptomen van een contactallergie

Contactallergie symptomen spelen zich in de regel voornamelijk af rond de plek waar het lichaam in contact komt met het allergeen. De volgende symptomen behoren toe aan een contactallergie:

 • (Heftige) jeuk
 • Roodheid rond de plek van contact
 • Zwellingen
 • Verdikking van de huid
 • Schilferen van de huid
 • (Rode) bultjes en blaasjes rond de contactplek
 • Veelvuldig krabben
 • Eczeemklachten

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een latexallergie, kunnen allergische klachten zich ook voordoen in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Hierbij kunnen naast de klachten rond de plek van contact, ook contactallergie klachten ontstaan als kortademigheid, allergisch astma, niesbuien en benauwdheid. Dit komt echter sporadisch voor, maar kan duiden op een heftige allergische reactie.

Wat veroorzaakt klachten die worden veroorzaakt door contactallergie?

Allergieklachten die worden veroorzaakt door een contactallergie worden veroorzaakt door een onterecht heftige reactie van het lichaam op deze ongevaarlijke stof. Bij een contactallergie kan het allergeen, dat wat de reactie veroorzaakt, enorm uiteenlopen. Enkele bekende materialen die een contactallergie veroorzaken zijn zilver, nikkel en chrome.

Naast metalen zijn er nog een aantal andere stoffen die ook contactallergie symptomen kunnen veroorzaken. Verschillende geneesmiddelen, cosmetica, shampoos, verzorgingsproducten, latex en lijm kunnen allergische klachten veroorzaken. Contactallergie symptomen kunnen dus door een behoorlijke verscheidenheid aan stoffen worden veroorzaakt.

Hoe voorkom je contactallergie symptomen?

Een contactallergie voorkomen erg lastig zijn, maar voorkomen dat contactallergie symptomen opspelen is soms wel te doen. Wel ligt het aan het type materiaal hoe gemakkelijk dit gaat. Nikkel komt bijvoorbeeld in veel alledaagse gebruiksvoorwerpen voor. Het is dus een stuk moeilijker om deze stof te vermijden. Medicatie is dan bijna onontkomelijk.

Voor bepaalde andere stoffen is het makkelijker om de contactallergie symptomen te voorkomen. Bij latex of zilver is het goed te doen om deze allergenen te vermijden. In plaats van latex handschoenen gebruik je handschoenen van een ander materiaal. In plaats van zilveren sieraden, kan je veel verschillende andere metalen als sieraad gebruiken, zoals goud. 

Wat kan je doen tegen de symptomen van een contactallergie?

De symptomen van een contactallergie zijn soms lastig te voorkomen, maar toch zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals net al beschreven is de eerste optie saneren, waarbij je probeert te voorkomen om met de stof in contact te komen. Daarnaast is ook symptomatische medicatie tegen contactallergie een optie. Hierbij maak je gebruik van crème, zalf of tabletten om de heftigste contactallergie symptomen tegen te gaan. Dit betekent echter niet dat de klachten altijd volledig weg zijn.

Naast saneren en medicatie is het ook mogelijk om met andere behandelmethodes contactallergie symptomen tegen te gaan. Deze behandelingen zijn vaak vergelijkbaar met eczeem behandelingen. Wel is het zo dat deze contactallergie behandelingen enkel in de meest uitzonderlijke gevallen worden gebruikt. De klachten zijn dan zeer heftig. Voorbeelden van deze behandelingen zijn lichttherapie en stootkuur.

Meer weten over wat een contactallergie precies is?

Ben je benieuwd wat een contactallergie precies is en wat je hiertegen kan doen? Op onze pagina over contactallergie staat meer informatie over waar contactallergie symptomen door veroorzaakt kunnen worden. Daarnaast staat hier ook meer informatie over wat deze allergie precies inhoudt en wat je ermee kan doen. Denk je dat je symptomen eerder bij een andere allergie horen? Bekijk dan nu ons overzicht met allergieën of allergie symptomen!

Menu