Allergie symptomen

Afhankelijk van de allergie die je hebt kunnen er verschillende symptomen opspelen. Deze symptomen kunnen in en over het hele lichaam ontstaan. In het geval dat een allergie zeer heftig is kan deze levensbedreigende symptomen voortbrengen. Vast laten stellen of er daadwerkelijk sprake is van een allergische reactie is dus zeker geen overbodige luxe. Wij leggen je alles uit over symptomen die kunnen ontstaan bij een allergie!

Wat is een allergische reactie

Een allergische reactie is de reactie die ontstaat op het moment dat het allergeen in aanraking komt met het lichaam. Het afweersysteem reageert daarop met een overmatige reactie waar de allergieklachten uit ontstaan. Vanuit de allergische reactie ontstaan dus allergieklachten en -symptomen.

Meer over het ontstaan van een allergische reactie vind je onder het kopje ‘waardoor ontstaan allergie symptomen’.

Symptomen van een allergische reactie

De symptomen van een allergische reactie kunnen enorm uiteenlopend zijn. Van licht allergieklachten als een loopneus of niezen tot zeer heftige klachten als flauwvallen of een anafylactische shock. Symptomen van een allergische reactie kunnen zich voordoen rond de neus, mond, ogen en keel (bovenste luchtwegen), de onderste luchtwegen, de huid, rond hart- en bloedvaten en in het darmkanaal. Welke symptomen je ervaart is afhankelijk van de allergische reactie op een bepaald allergeen.

Welke symptomen kunnen ontstaan bij allergie?

Zoals gezegd kunnen er op tal van plekken in en op het lichaam allergie symptomen ontstaan. Welke dit precies zijn is afhankelijk van de allergie. Toch zijn er een aantal allergie symptomen die regelmatig terugkomen bij diverse allergieën. Zie hieronder voor een lijst van veel voorkomende allergie symptomen:

  • Jeuk en/of uitslag op de huid
  • Tranende en/of jeukende ogen
  • Loopneus of verstopte neus
  • Niesbuien
  • Hoesten en/of piepende ademhaling
  • Gezwollen keel
  • Benauwdheid
  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Concentratieproblemen en/of vermoeidheid

Bij bepaalde allergieën kan er een zeer extreme reactie voordoen, anafylaxie. Hierbij dient er direct actie te worden ondernomen. Het lichaam kan hierbij in shock raken, flauwvallen of zelfs een hartstilstand krijgen. Een anafylactische reactie is dus een levensbedreigend allergie symptoom.

Waardoor ontstaan allergie symptomen

Allergieklachten of allergie symptomen ontstaan doordat het immuunsysteem, of afweersysteem, een bepaalde stof onterecht als gevaar ziet. Hierbij kan de overmatige reactie die het lichaam geeft verschillend zijn per persoon met een allergie. De ene persoon reageert namelijk heftiger op een allergie dan de ander.

De allergische reactie ontstaat doordat het lichaam histamine aanmaakt als reactie op het allergeen, de stof waar de allergie uit ontstaat. In principe is deze reactie zeer positief, mits deze gericht is op een daadwerkelijk gevaarlijk stof. Bij een te overdreven, overtollige of ongewenste aanmaak van histamine kunnen er allergieklachten ontstaan. Kortom, allergieklachten ontstaan door een natuurlijke reactie van het lichaam op een stof waar deze onterecht voor is.

Meer weten over verschillende allergieën?

Meer weten over welke verschillende soorten allergieën er zijn, waar deze door komen en wat je hieraan kan doen? Neem een kijkje op onze allergie pagina voor een overzicht van verschillende allergieën. Meer weten over de symptomen van een specifieke allergie? Klik dan op één van de allergieën hieronder.

Menu