Wespensteek allergie

  1. Home
  2. Allergieën
  3. Wespensteek allergie

Wespen worden door veel mensen gezien als één van de meest vervelende insecten. Als je een wespensteek allergie hebt, dan kunnen ze helemaal een grote last zijn. In de meest heftige gevallen kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over waar je last van hebt bij een wespensteek allergie en geven we praktische tips om te voorkomen dat je gestoken wordt.

Waar heb je last van bij een wespensteek allergie?

Als je last hebt van een wespensteek allergie, ben je allergisch voor het gif dat de wesp in je lichaam spuit op het moment dat deze je steekt. Je kan dus ook wel spreken van een wespengifallergie. Op het moment dat je gestoken wordt zal het gif dat wordt ingespoten zich verspreiden door het lichaam. Afhankelijk van hoe heftig het lichaam op dit gif reageert, kan het levensbedreigend zijn.

Een allergische reactie op wespengif ontstaat doordat je lichaam niet goed om kan gaan met een allergeen dat in het gif zit. Je lichaam reageert hier te heftig op. Er wordt meer histamine aangemaakt dan nodig is. Bij een enorm overschot kan dit zorgen voor acute situaties. Gelukkig blijft dit bij de meeste mensen beperkt.

Ontwikkelen van een wespensteek allergie

Een allergie voor wespen kan je in principe altijd ontwikkelen. Je hoeft er niet per se mee geboren te worden. Daarbij kom je er vaak pas achter op het moment dat je een keer gestoken bent. Word je dus voor de eerste keer door een wesp gestoken, dan is het extra belangrijk om te checken of er zich geen heftigere klachten voordoen dan een zwelling en jeuk.

Van welke klachten kan je last hebben bij een wespensteek allergie?

Zoals gezegd kunnen de klachten zich nogal uitgebreid voordoen. Dit gaat in fases. Bij fase 1 zal het beperkt blijven tot een zwelling die wat jeukt en irriteert. Vaak wordt deze rood en heb je sterk de neiging om te krabben. De zwelling verdwijnt vaak vanzelf weer na enkele dagen.

Bij ernstige klachten kan acute zorg nodig zijn. Een levensbedreigende situatie kan zich namelijk voordoen, ook wel een anafylactische shock. Hierbij kan een hartstilstand voorkomen. Deze reactie ontstaat vaak binnen enkele minuten na de steek. Op onze pagina over symptomen van een wespensteek allergie vind je meer informatie over de verschillende klachten en bijbehorende behandelingen.

Voorkomen dat je gestoken wordt door een wesp

Een allergische reactie door een wespensteek kan dus behoorlijk heftig zijn. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Met onderstaande tips verklein je de kans dat je gestoken wordt aanzienlijk:

  • Eet en drink buiten zo min mogelijk en het liefst helemaal geen zoetigheid, zoals frisdrank en snoep. De zoete geur trekt wespen aan;
  • Loop buiten niet op blote voeten, zo voorkom je dat je per ongeluk op een bij staat;
  • Vermijd (sterk geurende) bloemen en planten, hier tref je regelmatig wespen;
  • Draag geen sterk geurende stoffen, zoals parfums en bepaalde deodorants;
  • Pas op met sporten in de buitenlucht. Een sterke zweetlucht kan ook wespen aantrekken;
  • Vermijd het dragen van kleding met felle kleuren of natuurlijke patronen, zoals bloemen. Deze kunnen wespen aantrekken, doordat ze het verwarren met echte bloemen of planten;
  • Blijf rustig als er een wesp in de buurt is. Raak niet in paniek en ga ook niet heftig zwaaien of wapperen. Een slaande of andere onverwachte beweging kan ervoor zorgen dat de wesp schrikt en je steekt. Probeer zo rustig mogelijk weg te lopen.

Meer weten over een wespensteek allergie?

Wil je meer weten over een wespensteek allergie? Bekijk nu onze pagina over wespensteek allergie symptomen voor meer informatie over de symptomen van een allergie voor wespen en de verschillende soorten reacties die hierbij kunnen optreden.

Je kan ook allergisch zijn voor andere soorten insecten, zoals bijen en hommels. Op onze pagina insectengifallergie of insectengifallergie symptomen vind je meer informatie over insectengifallergieën in zijn algemeen.

Menu