Notenallergie

 1. Home
 2. Allergieën
 3. Voedselallergie
 4. Notenallergie

Een notenallergie is een allergie waarbij je allergisch bent voor één of meerdere soorten noten. Waardoor deze allergie komt kan meerdere oorzaken hebben. Bij een allergie voor noten reageert je immuunsysteem niet goed op bepaalde allergenen die in noten zitten. Dit kan een behoorlijke impact om iemands leven hebben, doordat in zeer veel producten noten worden verwerkt. Alles wat je moet weten over wat een notenallergie is vind je op deze pagina!

Wat is een notenallergie?

Een notenallergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen, allergenen, die in noten zitten. Het immuunsysteem, of afweersysteem, ziet de stoffen als gevaarlijke indringers voor het lichaam en maakt antistoffen aan om dit “gevaar” tegen te gaan. Dit wordt een allergische reactie genoemd en veroorzaakt de symptomen die gepaard gaan met een notenallergie.

Deze allergenen waar het lichaam op reageert zijn bepaalde eiwitten die in diverse noten voorkomen, maar wel verschillen per noot. Dit betekent dat je voor de ene noot wel allergisch kan zijn, maar voor de ander weer niet. In totaliteit worden deze verschillende specifieke allergieën notenallergie genoemd.

Voor welke noten ben je allergisch?

Er zijn behoorlijk veel verschillende noten waar je een allergie voor kan ontwikkelen. Gelukkig hoef je hierbij niet voor elke noot allergisch te zijn en zijn er ook noten waar je überhaupt niet allergisch voor kan zijn, doordat de allergenen hierin ontbreken. 

Wat veel mensen bijvoorbeeld denken is dat je een notenallergie voor kokosnoot kan hebben. Dit is incorrect. Een kokosnoot is namelijk een vrucht en geen noot. Hierdoor kan je voor kokosnoot geen notenallergie ontwikkelen. Een ander veelgehoord product dat vaak samengaat hiermee is de pinda. Dit is echter een aparte allergie, doordat de pinda een peulvrucht is. Wel kunnen de symptomen hiervan sterk overeenkomen. Meer hierover vind je op onze pagina over pinda allergie.

Noten waar je wel een notenallergie voor kan ontwikkelen zijn onder andere:

 • Hazelnoot
 • Walnoot
 • Cashewnoot
 • Pecannoot
 • Pistachenoot
 • Amandel
 • Hicannoot
 • Hickorynoot
 • Macadamianoot
 • Kastanjes

In welke producten zitten noten?

Noten zitten in tal van producten en als je last hebt van deze allergie kan je ze het beste zoveel mogelijk proberen te vermijden. Bij een lichte allergie kan het af en toe wel, maar let er dan goed op dat je het met mate eet.

Om te weten of er in een product noten zitten, kan je het beste de etiketten lezen en controleren of er (sporen van) noten in zitten of kijken naar de ingrediënten en zoeken naar naar bepaalde noten hiertussen. Deze komen namelijk in ontzettend veel producten voor, zoals chocolade- en hazelnootpasta (Nutella), gebak, desserts, ijs, koekjes, crackers, chocoladerepen, pesto, dressings, brood, muesli, cruesli en nog ontzettend veel andere producten.

Wat mag je wel eten bij een notenallergie?

Bij een notenallergie mag je natuurlijk alles eten waar geen (sporen van) noten in zitten. Dit kan echter nogal lastig zijn en producten die wel noten bevatten zijn vaak lastig te vervangen. Er zijn namelijk geen producten die noten direct kunnen vervangen. Mocht je noten eten als snack of voor de gezonde, onverzadigde vetten, dan kan je deze wel vervangen voor bijvoorbeeld vette vis, avocado of plantaardige oliën.

Waar kan je een notenallergie aan herkennen?

Een allergie voor noten kan je herkennen aan diverse verschijnselen, ook wel symptomen genoemd. Deze kunnen per persoon verschillen en ook in diverse gradaties voorkomen. Meer over waar je een notenallergie aan kan herkennen vind je op onze pagina over notenallergie symptomen.

Notenallergie op latere leeftijd ontwikkelen

Het is mogelijk om een notenallergie op latere leeftijd te ontwikkelen, eigenlijk net zoals bij de meeste voedselallergieën. Waardoor dit komt is lastig te zeggen, omdat hier meerdere oorzaken voor bekend zijn. Het beste kan je dit laten vaststellen door een gespecialiseerde arts.

Welke behandelingen zijn er tegen notenallergie?

Doordat notenallergie niet te genezen is, zal je er altijd mee moeten (leren) leven. De enige uitzondering hierop zijn (zeer) jonge kinderen. Deze kunnen in hun ontwikkeling nog wel over de allergie heen groeien. Hebben deze echter nog steeds last van de allergie op latere leeftijd, dan zal diegene hiermee moeten leren leven.

De eerste vorm van omgaan met een notenallergie is proberen te voorkomen dat je noten binnenkrijgt. Doordat de klachten van deze allergie bijna niet te bestrijden zijn is het van belang om het binnenkrijgen van noten of producten met noten te voorkomen.

Mocht je toch noten of sporen van noten binnenkrijgen, dan zijn er twee manieren om hier iets tegen te doen. Bij een zeer ernstige reactie is er acute hulp nodig. Dit kan namelijk levensbedreigend zijn, ook wel een anafylactische reactie genoemd. Hierbij dient er adrenaline te worden toegediend door middel van een adrenalinepen. Bij een lichtere reactie kan het gebruik van antihistaminica helpen. Deze medicijnen onderdrukken de allergische reactie zoveel mogelijk.

Vast laten stellen van een allergie voor noten

Vast laten stellen of je daadwerkelijk last hebt van een allergie voor noten dien je te laten doen door een gespecialiseerde arts. Het beste is om hiervoor eerst naar de huisarts te gaan als je het vermoeden hebt dat je last hebt van notenallergie symptomen. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar de juiste specialist!

Menu