Lactose-intolerantie is een zeer vervelende aandoening waarbij je lichaam lactose niet kan verdragen. Dit kan behoorlijke buikpijn en kramp veroorzaken. Gelukkig is het tegengaan van lactose-intolerantie vrij goed te doen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, hoe je omgaat met deze intolerantie en wat lactose-intolerantie is, lees je allemaal in dit artikel!
Wat is lactose-intolerantie?
Lactose-intolerantie is een intolerantie voor melksuikers (lactose). Dit betekent dat het lichaam deze suikers niet goed kan verteren. Bij sommige is het zelfs dat ze helemaal niet kunnen worden verteert. De darmflora is dan niet optimaal en producten waar lactose in zit kunnen niet goed worden verwerkt. Er is officieel sprake van lactose-intolerantie als iemand bij een normale, dagelijkse aanbevolen hoeveelheid melk of melkproducten last heeft van klachten.
Is lactose-intolerantie hetzelfde als koemelkallergie?
Nee, lactose-intolerantie en koemelkallergie zijn niet hetzelfde. Bij een lactose-intolerantie kan je lichaam lactose niet goed verteren, de melksuikers kunnen niet goed worden verwerkt. Bij een koemelkallergie reageert het immuunsysteem onterecht op eiwitten in de melk. Deze worden gezien als gevaarlijke indringers en hier ontstaan klachten door.
Waardoor ontstaat lactose-intolerantie?
Lactose-intolerantie ontstaat door een tekort van het lactase-enzym. Dit enzym is van cruciaal belang voor de darmen om lactose te kunnen verteren. Bij een tekort aan enzymen ontstaan er dus buikklachten. Dit betekent dus ook dat bij kleine hoeveelheden lactose dit wel verdraagt kan worden.
Waardoor een lactose-intolerantie precies ontstaat verschilt per persoon en kan ook in verschillende levensfasen ontstaan. Allereerst kan het ontstaan doordat de lactase productie afneemt op het moment dat iemand van baby naar peuter gaat. Bij iedereen neemt de lactase productie in deze periode af, omdat er meestal minder lactose hoeft te worden verwerkt. Dit kan doorslaan.
Daarnaast kan een verandering in de darmhuishouding ook ten grondslag liggen aan lactose-intolerantie, bijvoorbeeld door een infectie of ander darmprobleem. Hoewel baby’s vaak flink wat lactase aanmaken, kan het zo zijn dat lactose-intolerantie aangeboren is. Ook als baby zijnde ben je dan lactose-intolerant.
Hoe herken je lactose-intolerantie?
Er zijn verschillende symptomen waar je lactose-intolerantie aan kan herkennen. Veelvoorkomend zijn onder meer buikpijn en buikkrampen. Dit uit zich vaak weer in diarree of winderigheid, soms in combinatie met een opgeblazen gevoel. Er zijn echter nog meer symptomen, deze vind je hier.
Kan je lactose-intolerantie testen?
Er zijn verschillende manieren waarop je lactose-intolerantie kan testen. Veelal wordt begonnen met de waterstof-ademtest of de Lactose Tolerantie Test (LTT). Bij de waterstof-ademtest wordt direct na het consumeren van een lactose product de samenstelling van de waterstof in de adem gemeten. Bij de LTT wordt het bloedsuiker gemeten. Dit gebeurt op verschillende momenten, telkens als er lactose is ingenomen.
Als er indicaties van lactose-intolerantie zijn wordt er vaak een eliminatie-provocatietest uitgevoerd. Hierbij wordt gedurende een langere tijd een lactosevrij dieet gevolgd. Hiermee wordt getest of de symptomen afnemen. De test eindigt met een toename van lactose in het dieet om te testen of de symptomen terugkomen.
Wat kan je doen tegen lactose-intolerantie?
Er is niet veel wat je kan doen tegen lactose-intolerantie. Wat het beste werkt is een dieet waarbij de inname van lactose zoveel mogelijk beperkt is. Doordat het lichaam veelal wel tegen (zeer) kleine hoeveelheden lactose kan, is voeding waar helemaal geen lactose in zit niet uitgesloten. Met name in het begin van de intolerantie kan dit een flinke verandering in voeding betekenen.
Mocht je lichaam toch zeer slecht reageren op lactose dan kan je ook medicatie gebruiken om de intolerantie tegen te gaan. Hierbij gebruik je supplementen waar het enzym lactase in zit. Deze neem je veelal iets voordat je een melkproduct eet of drinkt. Het supplement helpt vervolgens bij het verteren van de melksuikers.
Meer weten over lactose-intolerantie?
Ben je benieuwd wat lactose-intolerantie veroorzaakt? Op onze lactose-intolerantie symptomen pagina vertellen we je alle symptomen. Wil je meer te weten komen over voedselallergieën of -intoleranties in zijn algemeenheid? Bekijk dan onze pagina over voedselallergie of voedselallergie symptomen.