Koemelkallergie

  1. Home
  2. Allergieën
  3. Voedselallergie
  4. Koemelkallergie

Koemelkallergie is een erg vervelende allergie die het dagelijks leven van jou of je kinderen enorm kan beïnvloeden. In veel producten zit namelijk (sporen van) koemelkallergie. Een aangepast dieet is dus vereist. Alles over wat koemelkallergie is, waar je dit aan kan herkennen en hoe je hiermee om moet gaan, leggen we je op deze pagina uit.

Wat is koemelkallergie?

Een koemelkallergie is een vorm van voedselallergie die wordt veroorzaakt door een (onterechte) reactie van het immuunsysteem. Deze ziet bepaalde eiwitten die in koemelk zitten namelijk als een bedreiging voor het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan om deze bedreiging te lijf te gaan. 

Het gevolg van het aanmaken van antistoffen tegen de eiwitten, zogeheten allergenen, is dat er symptomen ontstaan. Hier kun je een koemelkallergie aan herkennen. Meer informatie over deze koemelkallergie symptomen lees je hier.

Koemelkallergie of lactose-intolerantie?

Veel mensen denken dat koemelkallergie en lactose-intolerantie hetzelfde zijn of in ieder geval zeer dicht bij elkaar liggen. Dit is niet waar. Koemelkallergie en lactose-intolerantie zijn wel degelijk twee verschillende reacties.

Bij een koemelkallergie reageert het afweersysteem, het immuunsysteem, namelijk op bepaalde eiwitten (allergenen) in de melk. Hier komt een afweerreactie op die de klachten veroorzaakt. Bij lactose-intolerantie is hier geen sprake van, maar kan het lichaam lactose niet goed verdragen. Doordat er een tekort aan bepaalde enzymen is kan lactose niet goed worden verteert. Dit zorgt voor de klachten van lactose-intolerantie. Meer over dit onderwerp vind je op onze pagina over lactose-intolerantie.

Waar kan je koemelkallergie aan herkennen?

Koemelkallergie heeft sterk overeenkomende symptomen met andere allergieën en sporadisch worden de klachten van koemelkallergie verward met die van lactose-intolerantie. Veelvoorkomende klachten zijn last van de maag en/of darmen, uitslag op de huid of benauwdheid. Meer hierover vind je op de pagina van koemelkallergie symptomen.

Koemelkallergie herkennen bij baby’s en kinderen

Bij baby’s en kinderen komt koemelkallergie vaker voor en is het vaak beter te herkennen. Doordat de darmen nog in ontwikkeling zijn kan het zijn dat deze koemelk nog niet goed kunnen verdragen. Veel baby’s groeien dan ook over hun koemelkallergie heen. Bij baby’s en kinderen kan je koemelkallergie vaak herkennen aan eczeem, zeer veel huilen, rode uitslag, rode ogen, piepende ademhaling en luchtwegproblemen. 

Koemelkallergie: wat mag je wel eten en wat niet

Als je last hebt van koemelkallergie is het noodzakelijk dat alle producten waar koemelk in verwerkt zit worden vermeden. Je kan dus niet meer zomaar alles eten. Dit heet ook wel een koemelkvrij dieet. Belangrijk hierbij is dat je regelmatig verpakkingen leest. Zo weet je zeker dat er geen koemelk in een bepaald product zit.

Veel mensen die last hebben van een koemelkallergie stappen over op plantaardige melksoorten, zoals havermelk, sojamelk of amandelmelk. Hier zijn tegenwoordig tal van oplossingen voor. Daarnaast is ook boter te vervangen voor bijvoorbeeld plantaardige boter of sojaboter. Zuivelproducten zijn ook te vervangen door producten op basis van de melk van andere dieren, zoals schapen en geiten. Mozzarella (van buffelmelk) kan je dus prima eten. 

Ben je op zoek naar lekkere koemelkvrije recepten, bekijk dan de kookboeken van Bol.com met koemelkvrije recepten. Deze staan boordevol heerlijke gerechten waar geen koemelk aan te pas komt.

Meer weten over koemelkallergie en lactose-intolerantie?

Als je wilt weten waar je koemelkallergie allemaal aan kan herkennen, verwijzen we je graag door naar onze pagina over koemelkallergie symptomen. Denk je toch last te hebben van lactose-intolerantie, dan kan je terecht op onze pagina’s over lactose-intolerantie of lactose-intolerantie symptomen. Natuurlijk kan je ook op onze algemene pagina’s over voedselallergieën en voedselallergie symptomen voor meer informatie over verschillende soorten allergieën die door voeding worden veroorzaakt.

Menu