Glutenintolerantie

  1. Home
  2. Allergieën
  3. Voedselallergie
  4. Glutenintolerantie

Glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gluten niet goed verdraagt. Het ontstaan van deze intolerantie kan op verschillende manieren ontstaan en hier is geen eenduidige oorzaak voor. Coeliakie kan een enorme impact hebben en zelfs grote gevolgen hebben. Alles over glutenintolerantie leggen we je op deze pagina uit.

Wat is glutenintolerantie?

Glutenallergie is een auto-immuunziekte. Deze zorgt ervoor dat het afweersysteem van het lichaam overgevoelig reageert op gluten. Met andere woorden, als je last hebt van coeliakie kan je lichaam gluten niet verdragen. Gluten kunnen hierbij het slijmvlies van de dunne darm aantasten, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Hierdoor kan je behoorlijke tekorten krijgen qua vitamines en mineralen. Daarnaast kan ook gewichtsverlies ontstaan.

Hoe ontstaat glutenintolerantie?

Hoe een glutenintolerantie precies ontstaat is niet zeker. Het enige dat bekend is, is dat er meerdere oorzaken van coeliakie zijn. Dit heet ook wel een multifactorieel erfelijke ziekte. Het kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. Daarbij kan levensstijl een rol spelen, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Is glutenintolerantie erfelijk?

Ja, in beperkte mate is de kans dat je glutenintolerantie ontwikkelt door erfelijkheid aanwezig. In de regel is de kans zo’n 10 à 15 procent dat als één van de ouders last heeft van deze intolerantie, het kind ook een intolerantie voor gluten ontwikkelt. Dit hoeft echter niet de voornaamste factor te zijn bij de ontwikkeling van coeliakie.

Is glutenintolerantie aangeboren?

Dit kan zeker. Aangeboren glutenintolerantie gaat vaak hand in hand met erfelijkheid. Zeker als één van beide ouders last heeft van glutenintolerantie neemt de kans toe dat het kind een aangeboren glutenintolerantie heeft.

Kan een glutenintolerantie op latere leeftijd ontstaan?

Ja, coeliakie kan op latere leeftijd ontstaan. Indien er geen erfelijke aanleg is, speelt vooral levensstijl een grote rol. Het kan echter ook zo zijn dat de erfelijke factor pas op latere leeftijd opspeelt. Naar verwachting spelen eet-, drink- en rookgedrag allemaal een rol bij de ontwikkeling van coeliakie op latere leeftijd. Daarnaast kan ook een veranderende darmhuishouding een factor zijn.

Hoe kan je glutenintolerantie vaststellen?

Op het moment dat je klachten ervaart die verband houden met glutenintolerantie is het verstandig naar de huisarts te gaan. Een complete lijst van glutenintolerantie symptomen vind je hier. De huisarts zal veelal een bloedonderzoek doen. Hierbij is het de bedoeling dat er nog steeds gluten gegeten worden. Zo kan er goed gekeken worden hoe hierop wordt gereageerd.

Mocht het bloedonderzoek indicaties geven dat er sprake is van coeliakie, dan zal er een vervolgonderzoek plaatsvinden. Deze wordt vaak uitgevoerd door een MDL-arts (maag-darm-leverarts) of bij kinderen door een kinderarts. Door middel van een stukje slijmvlies slijmvlies uit de dunne darm te onderzoeken blijkt vervolgens definitief sprake is van coeliakie.

Is glutenallergie te genezen?

Nee, je kan van glutenallergie niet genezen. Glutenallergie is levenslange auto-immuunziekte. De enige behandeling die hier tot nog toe voor is, is een aangepast dieet. Iemand met coeliakie zal zijn gehele leven glutenvrij moeten eten. Gelukkig zijn hier steeds meer lekkere recepten en kookboeken voor, zoals deze op Bol.com.

Glutenvrije producten kan je bij de meeste supermarkten, zoals Albert Heijn, Plus en Coop kopen. Daarnaast kan je voor veel supplementen en speciale producten bij winkels als Holland & Barrett, De Online Drogist, Vitaminstore.nl en Puur Mieke.

Meer weten over glutenintolerantie?

Voor meer informatie over waar je coeliakie aan kan herkennen kan je terecht op onze pagina over symptomen van glutenintolerantie. Ben je benieuwd naar meer informatie over voedselallergieën en intoleranties in zijn algemeenheid? Bekijk dan deze pagina voor algemene informatie of de pagina met symptomen van voedselallergie.

Menu