Voedselallergie

  1. Home
  2. Allergieën
  3. Voedselallergie

Een voedselallergie kan behoorlijk lastig zijn. Afhankelijk van het soort voedselallergie dient er namelijk enorm gelet te worden op wat wel en niet gegeten kan worden. Bij kinderen komt een voedselallergie over het algemeen vaker voor dan bij volwassen, ongeveer twee tot vier keer zo vaak. Dit komt doordat bij (jonge) kinderen de darmflora nog in ontwikkeling is, waardoor bepaalde eiwitten niet volledig kunnen worden afgebroken. Alles over voedselallergieën leggen wij je natuurlijk uit.

Wat is een voedselallergie

Een voedselallergie is een onterecht heftige reactie van het lichaam op een bepaald allergeen dat voorkomt in een soort voedsel. Waar het soort voedsel behoorlijk uiteenlopend kan zijn, is het altijd een soort eiwit dat de allergische reactie veroorzaakt. Doordat je immuunsysteem deze stof onterecht als gevaar voor het lichaam ziet worden er antistoffen aangemaakt. Hieruit voortkomend ontstaan de symptomen die bekend staan als een voedselallergie.

Verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie

Naast een voedselallergie bestaat er ook een voedselintolerantie. Hierbij reageert je lichaam overgevoelig op een bepaalde stof in voedsel. Hoewel de klachten van een voedselintolerantie en -allergie op elkaar kunnen lijken zitten er zeker verschillen in. De reactie die ontstaat bij overgevoeligheid is er namelijk sprake van een tekort aan enzymen en is het afweersysteem niet betrokken. Bij een allergie is dit laatste wel het geval. Daarbij kan je in principe over een voedselintolerantie heen groeien en zal dit bij een voedselallergie zelden gebeuren.

Hoe ontstaat een voedselallergie

Een voedselallergie ontstaat door het lichaam eiwitten uit een bepaalde voedingsstof niet goed kan afbreken. Deze eiwitdeeltjes zijn het allergeen dat de allergische reactie, de voedselallergie, veroorzaken. Je afweersysteem, immuunsysteem, kenmerkt deze eiwitten namelijk aan als gevaarlijke indringers. Hoewel dit onterecht is zal je lichaam proberen deze stoffen te bestrijden. Dit veroorzaakt de allergische reactie op het moment dat je het voedsel inneemt.

Welke voedselallergieën zijn er

Er zijn tal van voedselallergieën waarbij het niet zo hoeft te zijn dat als je voor het ene eiwit allergisch bent je automatisch ook voor het andere eiwit allergisch bent. Je kan dus allergisch zijn voor zeevruchten, maar hoeft dan niet ook allergisch te zijn voor pinda’s. Wij hebben de meest voorkomende voedselallergieën voor je op een rij gezet:

  • Allergie voor eieren
  • Koemelkallergie
  • Pinda allergie
  • Notenallergie
  • Fruitallergie (zoals appel, perzik of aardbeien)
  • Schaaldierenallergie
  • Visallergie
  • Sulfietallergie
  • Soja allergie
  • Tarwe allergie

Hoe herken je een voedselallergie

Een voedselallergie herken je vaak aan een directe reactie na het eten van bepaald voedsel waar een allergeen in zit. Vaak al binnen 5 minuten is de allergische reactie te merken. Afhankelijk van hoe heftig de allergie is, kan deze vrij ernstig zijn. Zo kan iemand zeer benauwd raken en zelfs flauwvallen. Vaak begint het bij zwellingen of uitslag in het gezicht. Meer informatie over waar je een voedselallergie aan kan herkennen vind je op onze pagina over voedselallergie symptomen.

Hoe kan je voedselallergie behandelen

Een voedselallergie is eigenlijk vooral te behandelen door het volgen van een dieet waarin het voedsel waar de allergie door wordt veroorzaakt niet in voorkomt. Het is dan dus van belang om goed te letten op wat je eet om een eventuele allergische reactie te voorkomen. Bij sommige producten is dit lastig. Tarwe, soja en ei zitten in veel producten verwerkt. Als aanvulling op het aangepaste voedingspatroon kunnen dan ook medicijnen worden voorgeschreven als extra behandeling van de voedselallergie.

Voedselallergie testen en vast laten stellen

Om er zeker van te zijn voor welk type voedsel je allergisch bent moet je naar een gespecialiseerde arts toe, een allergiespecialist. Deze stelt de diagnose of en voor welk type allergeen (en dus voedsel) je allergisch bent. Om doorverwezen te worden naar een specialist is het, het makkelijkst om bij de huisarts langs te gaan. Deze kan je dan naar een arts bij jou in de buurt sturen.

Menu