Hommelsteek allergie

 1. Home
 2. Allergieën
 3. Insectengifallergie
 4. Hommelsteek allergie

De meeste hommels steken bijna nooit, maar als ze steken kan dit behoorlijk pijn doen. Indien je allergisch bent voor hommels kan een hommelsteek zelfs acute zorg vereisen. Gelukkig is dit sporadisch en zal dit naar schatting maar bij 1% van de mensen voorkomen. Doordat hommels alleen steken op het moment dat ze zich bedreigd voelen, is een hommelsteek relatief goed te voorkomen. Wij leggen je in dit artikel alles uit over wat de allergische reactie op een hommelsteek precies inhoudt en hoe je dit kan voorkomen.

Wat is een hommelsteek allergie?

Op het moment dat een hommel zich bedreigd voelt en steekt, spuit deze een kleine hoeveelheid gif in het lichaam van degene die gestoken wordt. Op de plek waar de angel in het lichaam komt ontstaat bij de meeste mensen direct een pijnlijk en soms jeukerig gevoel. Vaak trekt dit na een korte tijd weer weg. 

Op het moment dat je lichaam niet goed reageert op het gif van een hommel, kan een allergische reactie ontstaan. Hoe heftig deze reactie is kan per persoon en per steek verschillen. Je afweersysteem, het immuunsysteem, reageert dusdanig heftig op het gif dat er symptomen of complicaties optreden. In sommige gevallen kunnen deze zelfs levensbedreigend zijn. Er wordt dan gesproken over anafylaxie. Bij een anafylactische reactie is er directe zorg nodig.

Welke symptomen kunnen optreden na een hommelsteek?

Bij de meeste mensen is de eerste reactie na de steek dus een kortstondig, maar vaak intens gevoel van pijn. Dit gaat vaak gepaard met jeuk op de plek waar gestoken is. Vaak wordt de plek ook rood en ontstaat er een lichte zwelling, maar deze trekt vaak na enkele dagen weg.

Het kan echter ook voorkomen dat het gif van de hommel een reactie veroorzaakt die heftiger is. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid en dit kan enkele dagen aanhouden. Zeer ernstige klachten zijn onder meer een grote bloeddrukdaling, hartritmestoornissen, bewustzijnsverlies en een anafylactische shock. Bekijk onze pagina over hommelsteek allergie symptomen voor de complete lijst aan klachten.

Voorkomen dat je gestoken wordt door een hommel

Ben je allergisch voor hommels en wil je voorkomen dat je gestoken wordt? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die ervoor kunnen zorgen dat je minder snel gestoken wordt. Helaas valt het natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Met de volgende tips zorg je er in ieder geval voor dat de kans aanzienlijk afneemt:

 • Vermijd bloemen en dichte begroeiing, hier komen hommels graag en je ziet ze vaak minder snel aankomen;
 • Draag geen sterk geurende stoffen, zoals parfums, sterke deodoranten of bepaalde zonnecrèmes. Deze trekken hommels aan;
 • Eet en drink buiten zo min mogelijk en het liefst helemaal geen zoetigheid, zoals frisdrank;
 • Draag geen licht, felle kleuren of bloempatronen. Dit kan verwarrend werken voor hommels en ze aantrekken. Neutrale of donkere kleuren werken het beste om hommels te vermijden;
 • Loop niet op blote voeten buiten, ook niet in het gras. Zo voorkom je dat je per ongeluk op een hommel staat;
 • Vermijd hommelnesten, deze zitten meestal in de grond, dus let hier goed op. Hommels kunnen hun nest agressief verdedigen als ze een indringer opmerken. De kans dat ze dan steken is aanzienlijk groter. Verplaats ook nooit zomer een hommelnest, maar laat dit door een professional doen als je allergisch bent;
 • Mocht er een hommel in de buurt zijn of langsvliegen, blijf dan kalm. Voorkom dat je onverwachte beweging maakt of om je heen gaat slaan. Dit kan er juist voor zorgen dat de hommel schrikt en zich bedreigd voelt.

Meer weten over hommelsteek allergie en andere insectengifallergieën?

Benieuwd naar de symptomen van een hommelsteek allergie, maar ook wat je hiertegen kan doen? Bekijk onze pagina met hommelsteek symptomen voor meer informatie. Daarnaast kunnen ook andere insecten een allergische reactie veroorzaken, denk aan bijen en wespen. Meer hierover vind je op onze pagina over insectengifallergie en insectengifallergie symptomen.

Menu