Bijensteek allergie

 1. Home
 2. Allergieën
 3. Insectengifallergie
 4. Bijensteek allergie

In principe steken bijen nooit, maar als ze steken kan het enorm pijn doen. Zelfs zonder allergie. Heb je ook nog een bijensteek allergie, dan kunnen de complicaties enorm zijn. Zeker als je lichaam hier zeer heftig op reageert is acute hulp direct nodig. Toediening van adrenaline is dan cruciaal. Alles over wat een bijensteek allergie is, waar deze door wordt veroorzaakt en wat je er tegen kan doen leggen we je in dit artikel uit.

Wat is een bijensteek allergie?

Een bijensteek allergie is een allergische reactie die ontstaat op het gif van bijen. Vandaar dat een bijensteek allergie ook wel een bijengifallergie wordt genoemd. Doordat je immuunsysteem, het afweersysteem van je lichaam, niet goed met het gif kan omgaan. Het gevaar van het gif wordt overschat en hierdoor reageert je lichaam te heftig op een steek. Het gevolg is een allergische reactie, in sommige gevallen zelfs van anafylaxie. Bij niet directe behandeling kan dit zelfs overlijden tot gevolg hebben.

Hoeveel mensen hebben last van een bijensteek allergie?

Gelukkig hebben niet veel mensen last van een bijensteek allergie. De meeste kunnen het gif van een bij goed verdragen en zullen hoogstens wat last hebben van jeuk op de plek waar gestoken is. Een nog kleiner deel van de bevolking reageert zeer heftig op een bijensteek en kan last hebben van een anafylactische reactie. Dit is gelukkig bij maar 1 à 5% van de bevolking. Hoeveel is lastig te zeggen, omdat sommige nooit in aanraking komen met de allergie die ze hebben.

Waar kan je last van hebben bij een bijensteek allergie?

Als je last hebt van een bijensteek allergie zal het bij de meeste mensen beperkt blijven tot lichte klachten, zoals jeuk of hoofdpijn. Naast jeuk op de plek van de steek, kunnen er ook rode plekken over de rest van het lichaam ontstaan. Het kan ook zo zijn dat er ernstige klachten optreden, zoals in uiterste gevallen een shock, hartstilstand of hartritmestoornissen. Voor een compleet overzicht van klachten kan je terecht op onze pagina over bijensteek allergie symptomen.

Hoe voorkom je dat je gestoken wordt door een bij?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je kan dan ook beter voorkomen dat je gestoken wordt door een bij als je hier allergisch voor bent. Wij geven je een aantal tips die ervoor zorgen dat de kans dat je gestoken wordt aanzienlijk afneemt:

 • Zorg dat je buiten zo min mogelijk eet en het liefst geen zoetigheid;
 • Naast eten is ook zoetigheid, zoals frisdrank, buiten drinken een echte magneet voor bijen;
 • Loop niet op blote voeten buiten, zo voorkom je dat je op een bij staat;
 • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van (sterk geurende) bloemen;
 • Draag geen sterke geuren, zoals deodorant of parfum;
 • Zorg dat je geen felle kleuren draagt of kleuren met natuurlijke patronen, zoals bloemen. Deze kunnen bijen aantrekken;
 • Let op met sporten in de buitenlucht of een flinke zweetlucht, ook zweet trekt bijen aan;
 • Mocht er een bij in de buurt zijn, probeer dan zo rustig mogelijk te blijven en raak nooit in paniek. Een slaande of andere onverwachte beweging kan ervoor zorgen dat de bij je uit schrik prikt. Loop zo rustig mogelijk weg.

Meer weten over een allergie voor bijen of andere insecten?

Wil je meer weten over een bijensteek allergie? Meer over wat je moet doen bij een bijensteek en een complete lijst van symptomen vind je op onze pagina over symptomen van een bijensteek allergie. Ben je benieuwd of je ook allergisch bent voor andere insecten of weet je niet zeker of het om een bijensteek gaat? Bekijk onze pagina over insectengifallergie of insectengifallergie symptomen.

Menu