Insectenbeet allergie

  1. Home
  2. Allergieën
  3. Insectengifallergie

Een insectenbeet allergie, of eigenlijk insectengifallergie, kan een zeer heftige allergische reactie veroorzaken. Zeker in de lente- en zomermaanden kan dit voor behoorlijk wat problemen zorgen. Lekker in de tuin liggen of naar het park gaan gaat gepaard met alert zijn op de nodige insecten waar een allergie voor is. Gelukkig zijn er ook manieren om deze allergie goed te behandelen. Wij leggen je alles uit over insectengifallergie!

Wat is een allergie voor insecten?

Als je een allergie voor bepaalde insecten hebt ben je in veel gevallen allergisch voor het gif van deze insecten. Vandaar dat een insectenallergie of insectenbeet allergie eigenlijk een insectengifallergie is. Daarbij reageert je lichaam vaak extreem heftig op het moment dat een wesp, bij of ander insect je steekt. Bij een insectengifallergie kan de reactie zelfs zo heftig zijn dat deze levensbedreigend is.

Voor welke insecten kan je allergisch zijn

Niet elk insect dat steekt zal een allergische reactie veroorzaken. Vandaar ook dat de benaming insectenbeet allergie eigenlijk niet toepasbaar is. Muggen, dazen en horzels spuiten bijvoorbeeld geen gif in het lichaam. De reactie die bij deze beten wordt veroorzaakt is dan ook een ontstekingsreactie in plaats van een allergische reactie.

Insecten waar je wel allergisch voor kan zijn spuiten gif in het lichaam, vandaar de benaming insectengifallergie. De meest voorkomende insecten in Nederland en België die een allergische reactie kunnen veroorzaken zijn de wesp, hommel, bij en hoornaar. Bij een beet van één van deze insecten kan een behoorlijk heftige reactie als gevolg van een insectengifallergie ontstaan.

Waar herken je een insectenbeet aan

Een insectenbeet herkennen kan behoorlijk lastig zijn, omdat ze nogal op elkaar kunnen lijken. Zeker direct na de beet kan het moeilijk zijn om de verschillende steken te onderscheiden. Wat insectenbeten vaak gemeen hebben is dat de plek waarop gestoken is rood wordt en eventueel opzwelt. Daarnaast ontstaat er vaak een heftige jeuk. In de meeste gevallen gaat vervaagd de zwelling en jeuk na enkele uren. Mocht deze toch aanblijven dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan om te laten controleren of er geen sprake is van een allergische reactie. Hij of zij kan vaak ook beter vaststellen wat voor soort insect het is geweest.

Welke reacties kunnen ontstaan bij een insectenbeet allergie

Bij een insectengifallergie kunnen er diverse reacties ontstaan die in graden worden ingedeeld. Hoe heftiger de reactie, des te bedreigender deze is. De eerste graad bestaat voornamelijk uit jeuk, roodheid en eventueel uitslag over het lichaam. Dit gaat vaak ook gepaard met een behoorlijk onrustig gevoel. Vervolgens zijn er de tweede, derde en uiteindelijk vierde graad. Deze vierde graad is laatste graad waarin onder meer hartritmestoornissen, bewusteloosheid en vrije loop van ontlasting zich voordoen. Meer weten over de reacties die zich kunnen voordoen? Bekijk onze pagina over de symptomen van insectengifallergie.

Hoe behandel je een insectenbeet

Als je gestoken bent door een insect en (nog) niet weet of je allergisch bent, kan je deze insectenbeet op meerdere manieren behandelen. Als eerste is het belangrijk dat de angel, indien deze er nog inzit, verwijderd wordt. Gebruik daarnaast een anti-jeuk crème of zalf. Voorkom daarbij dat je aan de beet gaat zitten. Krab dus niet. Probeer verder de beet te ontsmetten en koel deze eventueel met ijs als de zwelling erg heftig wordt.

Blijkt dat er een allergische reactie ontstaat, dan zal symptoombestrijding belangrijk zijn. Lees hiervoor verder onder het kopje symptoombestrijding met medicatie.

Wat kan je doen tegen een insectengifallergie

Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen insectengifallergie. Allereerst is het natuurlijk verstandig om proberen te voorkomen dat je gestoken wordt. Dit wordt ook wel saneren genoemd. Ben je eenmaal gestoken, dan is het van belang om zo snel mogelijk medicatie te gebruiken. Deze medicatie zorgt ervoor dat symptomen zo snel mogelijk bestreden worden.

Ben je gestoken door een bij of wesp, dan is immunotherapie ook een mogelijkheid. Hierbij is het doel het immuunsysteem zo tolerant mogelijk naar de oorzaak van de allergie, het allergeen, te maken. Ben je gestoken door een hommel, dan is deze behandeling helaas niet mogelijk. 

Voorkomen dat je gestoken wordt

Als je allergisch bent voor insectengif dan is voorkomen dat je gestoken wordt de eerste stap. Hiervoor kan je verschillende maatregelen treffen, zoals niet buiten eten of drinken. Mocht je toch buitenshuis iets willen drinken, probeer dit dan door een rietje te doen. Daarnaast zijn ook buitenactiviteiten waarbij je relatief snel in contact kan komen met insecten af te raden. Denk hierbij aan tuinieren of buiten koken. Ook buiten intensief sporten wordt afgeraden.

Verder is het aan te raden om buiten zoveel mogelijk bedekt rond te lopen. Blootvoets buiten lopen is helemaal af te raden, zeker door bijvoorbeeld gras heen. Probeer daarbij luchtjes, zoals parfum, zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan helaas insecten aantrekken. 

Om binnen te voorkomen dat je gestoken wordt is het advies om ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Mocht je deze toch willen openen voor frisse lucht of verkoeling, zorg er dan voor dat deze worden voorzien van een hor. Op die manier beperk je de kans om gestoken te worden zoveel mogelijk.

Symptoombestrijding met medicatie

Mocht je toch gestoken zijn, dan is het belangrijk om de symptomen zo spoedig mogelijk te bestrijden. Dit kan door middel van gerichte medicatie. Welke medicatie en behandeling nodig is, is onder meer afhankelijk van het type insectenbeet waar je allergisch voor bent en de graad van de allergische reactie. Ben je gestoken door een insect waarvan je weet dat je allergisch bent, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een huisarts of de EHBO-afdeling van het ziekenhuis.

Bij symptoombestrijding door middel van medicatie is de eerste stap vaak het uitzuigen van het gif. Nadat de angel is weggehaald kan het gif met een pompje uit de steek worden gezogen. Ook het gebruik van aspirine is aan te raden om klachten te verminderen.

Mocht de reactie heftig zijn, dan is het ook mogelijk gebruik te maken van een noodset. Deze bestaat uit een adrenalinenoodpen en antihistaminetabletten. Deze worden gebruikt als de graad van de reactie serieuzere vormen aanneemt. Neem hiervoor altijd contact op met een arts.

Immunotherapie bij insectengifallergie

Mocht er sprake zijn van een reactie van minimaal graad 2, dan kan er ook immunotherapie worden toegepast. Dit is echter alleen mogelijk bij een wespensteek of bijensteek. Hierbij wordt het immuunsysteem toleranter gemaakt tegen het gif.

Heb jij last van insectengifallergie?

Benieuwd of jij last hebt van een insectengifallergie? Bekijk onze pagina met de symptomen van een insectengifallergie en kom er nu achter! Op deze pagina staat ook meer informatie over verschillende graden bij een insectenbeet allergie.

Menu