Huisstofmijtallergie

  1. Home
  2. Allergieën
  3. Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie is een allergie die voor behoorlijk wat klachten kan zorgen. Zeker omdat de huisstofmijt in alledaags voorwerpen, zoals meubels en kleding, kan zitten. Ben jej hier allergisch voor, dan zal je verschillende maatregelen moeten nemen om de klachten die gepaard gaan met huisstofmijtallergie te verminderen. Wij leggen je alles uit over wat een huisstofmijtallergie inhoudt en wat je hiertegen kan doen!

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is een allergische reactie op huisstofmijt, veroorzaakt door de ontlasting van deze beestjes. In deze uitwerpselen zitten stoffen waar je allergisch voor kan zijn, zogeheten allergenen. Huisstofmijten zijn kleine diertjes die goed gedijen in vochtige, maar warme plaatsen. Vandaar dat matrassen, kussens en stoffering ideale plekken zijn voor deze beestjes. Daarnaast komen ze ook voor in zeer veel andere warme, vochtige plekken, zowel binnen- als buitenshuis.

Hoe ontstaat huisstofmijtallergie?

Een huisstofmijtallergie ontstaat doordat het immuunsysteem de allergenen van de huisstofmijt onterecht als gevaarlijk ziet. Op het moment dat je in contact komt met de uitwerpselen van de huisstofmijt denkt je lichaam dus dat er een gevaarlijke indringer is. 

Dit kan gebeuren als de allergenen van de huisstofmijt worden ingeademd, in contact komen de ogen of op de huid terecht komen. Als reactie hierop produceert het lichaam antistoffen waar histamine bij vrijkomt. Deze histamine zorgt ervoor dat de meest voorkomende klachten van huisstofmijtallergie ontstaan, zoals een verstopte neus, jeukende ogen of een benauwd gevoel. Kortom, huisstofmijtallergie ontstaat doordat het lichaam onterecht heftig reageert op contact met de uitwerpselen van huisstofmijt.

Waar komen huisstofmijten voor

Zoals gezegd gedijen huisstofmijten het beste op vochtige, warme plekken. Zo rond de 25ºC en 60 tot 80 procent luchtvochtigheid is ideaal, zeker als de plek ook nog donker is. Het Nederlandse klimaat is dus ideaal voor deze beestjes. Met name oppervlakte die veel gebruikte worden zijn een goede plaats voor deze diertjes. Zie hieronder een overzicht van de meest voorkomende plekken waar huisstofmijt voorkomt binnenshuis:

  • Matrassen
  • Dekbedden
  • Kussens
  • Tapijten
  • Kleding
  • Gestoffeerd meubilair (sofa, bank)
  • Knuffels
  • Gordijnen
  • Beschimmelde muren
  • Spreien

Ook buitenshuis komen huisstofmijten veelvuldig voor. Heb je een allergie voor huisstofmijt, dan is het belangrijk dit in het achterhoofd te houden als je deze plekken bezoekt. Hierbij kan je denken aan plekken als scholen, bioscopen, hotels of het openbaar vervoer.

Waar herken je een allergie voor huisstofmijt aan

Een huisstofmijtallergie is soms lastig te herkennen, omdat de symptomen van huisstofmijtallergie in grote mate overeenkomen met die van andere allergieën. Hierbij kan je denken aan klachten als niesbuien, jeukende en tranende ogen, benauwdheid en een verstopte neus. 

Waar je de allergie voor huisstofmijt specifiek aan kan herkennen zijn de momenten waarop je last hebt. Doen deze klachten zich voor vlak na het opstaan in de ochtend, op het moment dat je de gordijnen opent of sluit of als je de bank opklopt. Bij kinderen kan je de allergie ook herkennen als klachten zich voordoen tijdens of vlak nadat deze met gestoffeerd speelgoed, zoals knuffels, spelen.

Wat kan je doen tegen huisstofmijtallergie

Een huisstofmijtallergie is erg vervelend, omdat het je belemmerd tijdens de dagelijkse dingen die je doet. Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen huisstofmijtallergie. Deze zijn onder te verdelen in saneren, medicatie en immunotherapie. Bij dit type allergie is saneren vaak de eerste stap. Hierbinnen zijn behoorlijk wat mogelijkheden om de klachten te verminderen.

Saneren van huisstofmijt

Bij een huisstofmijtallergie is saneren vaak de eerste stap. Hier kan al een groot verschil gemaakt worden in hoe heftig de klachten zijn. Hierbij probeer je de oppervlaktes waar huisstofmijt voorkomt zoveel mogelijk te verminderen of te vervangen. Met deze aanpassingen zorg je ervoor dat huisstofmijt minder snel of vaak voorkomt in huis. Hierbij kan je denken aan tapijt en kleden vervangen voor laminaat en vinyl of een stoffen bank vervangen door een leren bank. Wij geven nog meer tips hoe je huisstofmijt zoveel mogelijk kan voorkomen:

  • Gebruik altijd een stofzuiger met HEPA-filter, zo kan de huisstofmijt er niet uitkomen
  • Neem oppervlaktes regelmatig af met een vochtig of stofbindend doekje
  • Ventileer minimaal 30 minuten per dag
  • Was beddengoed op 60°C
  • Gebruik zoveel mogelijk synthetisch materialen

Medicatie bij huisstofmijtallergie

Op het moment dat je last krijgt van huisstofmijtallergie klachten kan je medicatie gebruiken om dit te onderdrukken. Onder meer neusspray, oogdruppels en tabletten kunnen hierbij de heftigste symptomen verminderen. Op het moment dat de medicatie uitwerkt, komen de klachten ook weer terug. 

Immunotherapie als oplossing voor huisstofmijtallergie

Bij immunotherapie ga je een langdurig proces in dat meerdere jaren duurt. De minimale duur is drie jaar. Het doel hiervan is het immuunsysteem minder gevoelig te maken voor de allergenen van huisstofmijt. In samenspraak met een arts krijg je tabletten of injecties. Op de lange termijn levert deze behandelmethode het meeste op. Onder meer het UMC Utrecht biedt deze behandeling aan.

Heb jij last van huisstofmijtallergie?

Denk jij last te hebben van huisstofmijtallergie? Bekijk onze lijst met symptomen van huisstofmijtallergie voor een compleet overzicht. Herken je deze klachten en komen ze op specifieke momenten voor, grote kans dat je last hebt van een allergie. Neem hiervoor altijd contact op met je huisarts en geef aan waar je last van denkt te hebben. Hij of zij kan je dan het beste verder helpen om de allergie definitief te laten vaststellen.

Menu