Kattenallergie

  1. Home
  2. Allergieën
  3. Huisdierenallergie
  4. Kattenallergie

Kom je in contact met een kat of ga je om met iemand die katten heeft en moet je vaak niezen of krijg je een benauwd gevoel? Grote kans dat je last kan hebben van een kattenallergie. Hierbij ontstaat er een allergisch reactie op het moment dat je in aanraking komt met de allergenen van een kat. Gelukkig is een huisdierenallergie relatief goed te behandelen, waardoor je er wat aan kan doen. Wij leggen je alles uit over wat een kattenallergie is!

Wat is een kattenallergie?

Een kattenallergie is een allergische reactie op de allergenen (huidschilfers, speeksel en/of urine) van katten. Doordat je lichaam deze stoffen als gevaarlijk ziet voor het lichaam wordt er onterecht histamine aangemaakt. Hieruit ontstaan de symptomen van een kattenallergie en dit kan voor behoorlijk overlast zorgen, zoals jeuk, benauwdheid en niesbuien.

Waardoor ontstaat een allergie voor katten

Een kattenallergie ontstaat doordat je in aanraking komt met de huidschilfers, speeksel en/of urine van een kat. DIt is in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, namelijk dat de allergie voor katten ontstaat door de haren van het dier. Deze zijn echter onschuldig en kunnen hoogstens zorgen voor wat kriebel. De kattenallergie wordt hier niet door veroorzaakt.

Wanneer kan je last hebben van een kattenallergie

Op het moment dat je in aanraking komt met de allergenen van een kat kan de allergie opspelen. Hiervoor hoef je niet in direct contact met de kat gekomen te zijn. Zit je op een plek waar regelmatig een kat ligt, dan kan dat al voldoende zijn. Kortom, ongeacht hoe je in aanraking komt met de allergenen van een kat, direct of indirect, kunnen er klachten ontstaan.

Waaraan herken je een allergie voor katten

Een allergie voor katten herken je aan de symptomen die ermee gepaard gaan. Deze doen zich vooral voor op momenten dat je op plekken komt waar regelmatig katten komen of als je in contact met een kat bent geweest. Ben je regelmatig in contact met iemand die een kat heeft en doen zich dan regelmatig symptomen voor? Grote kans dat je een allergie hebt.

Vast laten stellen van een kattenallergie

Het vast laten stellen van een kattenallergie moet je altijd laten doen door een specialist. Vaak kan de huisarts je naar een geschikt ziekenhuis of praktijk in de buurt verwijzen. Hier kan door middel van testen worden bepaald of je last hebt van een kattenallergie. Belangrijk is zeker te weten dat de symptomen door een allergie voor katten wordt veroorzaakt. Zo kan er een passend en effectief behandelplan worden opgesteld.

Wat kan je doen tegen een kattenallergie

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen kattenallergie. Het eerste wat na vaststelling vaak wordt gedaan is saneren. Dit wordt vaak aangevuld met symptomatische medicatie om symptomen als deze zich voordoen te verminderen. Mochten de klachten zeer heftig zijn of zeer vaak voorkomen, dan is immunotherapie ook een mogelijkheid. Hierbij wordt er door middel van een lange behandeling een meer permanente oplossing toegepast voor de allergie.

Het saneren van kattenallergie

Bij saneren is het doel om de allergenen die kattenallergie veroorzaken zoveel mogelijk buiten de deur te houden en te verwijderen. De allergenen worden dus zoveel mogelijk vermeden. Dit kan door regelmatig schoonmaken, zeker als je weet dat er een grote kans is dat er allergenen achterblijven. Kleding dient regelmatig gewassen te worden als er een bezoek is gebracht aan iemand met katten. Kortom, je probeert zoveel mogelijk plekken en voorwerpen vrij te houden van de allergenen.

Medicijnen tegen een kattenallergie

Medicijnen tegen kattenallergie kunnen symptomen direct bestrijden, maar dit is een tijdelijk effect. Hierbij zijn er medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist, maar ook medicijnen op recept. Afhankelijk van de symptomen die je hebt kunnen de medicijnen tabletten, neusspray of oogdruppels zijn. Op het moment dat de symptomen ontstaan kunnen de medicijnen worden gebruikt, maar ook preventief is goed mogelijk.

Immunotherapie bij kattenallergie

Immunotherapie bij kattenallergie is een oplossing voor de langere termijn, maar de duur is ook vrij lang. Deze behandelingsvorm wordt met name gebruikt als de klachten zeer heftig zijn. Hierbij wordt de oorzaak van de allergie behandelt en is het doel dat het immuunsysteem minder heftig reageert op de allergenen. Hiermee kan op de lange termijn de allergische reactie vermindert worden.

Vast laten stellen van een kattenallergie

Denk je last te hebben van een kattenallergie? Laat dit dan altijd vaststellen door een specialist. Dit kan in het ziekenhuis of bij een speciale kliniek. Hier stelt een allergiespecialist de diagnose en kan je ook gelijk terecht voor een passende behandeling. Bekijk nu de symptomen van een kattenallergie als indicatie of dit overeenkomt met eventuele klachten.

Menu