Hondenallergie

 1. Home
 2. Allergieën
 3. Huisdierenallergie
 4. Hondenallergie

Je bent in de buurt van een hond en begint ineens moeite met ademhalen te krijgen. Of je komt in een ruimte waar pas een hond is geweest en je krijgt het erg benauwd. Grote kans dat je last hebt van een hondenallergie. Bij een hondenallergie raken je ogen, neus en / of longen geïrriteerd door huidschilfers, speeksel of urine van honden. In deze stoffen zitten allergenen die een allergische reactie veroorzaken, oftewel een allergie voor honden. Wij leggen je alles uit over een allergie voor honden!

Waardoor ontstaat een hondenallergie

Zoals gezegd ontstaat een hondenallergie doordat je immuunsysteem niet goed reageert op huidschilfers, speeksel of urine van honden. De allergenen die in deze stoffen zitten worden door het afweersysteem als indringers gezien en hier reageert je lichaam op. Antistoffen worden aangemaakt en deze uiten zich in diverse symptomen. Waar veel mensen denken dat een hondenallergie wordt veroorzaakt door de haren van een hond is dit dus niet waar.

Wanneer heb je last van een hondenallergie

Als je een hondenallergie hebt kan deze allergie op behoorlijk wat momenten opspelen. In Nederland zijn bijna 2 miljoen honden, waardoor het uit de weg gaan van honden soms erg lastig kan zijn. Daarbij hoeft een hondenallergie niet alleen op te spelen op het moment dat je direct in contact komt met een hond. 

Een bezoek brengen aan iemand die normaal een hond in huis heeft of waar regelmatig een hond over de vloer komt, kan al voldoende zijn. Schilfers die achterblijven op de bank of een tapijt kunnen al voor deze reactie zorgen. Daarnaast kunnen speeksel of schilfers ook achterblijven in kleding. Iemand die op bezoek komt en een hond heeft kan dus ook een reactie veroorzaken als de allergenen bij je thuis achterblijven.

Waaraan herken je een hondenallergie

De symptomen van een hondenallergie kunnen behoorlijk verschillen. In de meeste gevallen ontstaan de klachten van hondenallergie rond de slijmvliezen van de ogen, neus en / of longen. Klachten die vaak voorkomen zijn heftige niesbuien, benauwdheid en jeukende ogen. In sommige gevallen kunnen zich ook heftigere klachten voordoen, zoals slapeloosheid en concentratieproblemen.

Vast laten stellen van een allergie voor honden

Als je het vermoeden hebt dat jeen hondenallergie hebt, kan je dit het beste definitief laten vaststellen door een specialist. Het makkelijkste is om hiervoor bij je huisarts langs te gaan. Deze bespreekt de klachten met je en kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een allergiespecialisten. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en kan een passende behandeling worden bepaald.

Wat kan je doen tegen hondenallergie

Als je last hebt van een hondenallerige zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Zoals bij elke allergie gaat het hierbij om saneren, medicatie of immunotherapie. Wij leggen je de diverse behandelmethodes bij een hondenallergie natuurlijk uit, inclusief de voor- en nadelen.

Hondenallergie saneren

Het saneren van een hondenallergie kan erg lastig zijn. Zoals gezegd zijn er behoorlijk wat honden in Nederland en deze allemaal ontwijken is een behoorlijke opgave. Wel kan je verschillende maatregelen nemen om allergenen zoveel mogelijk te vermijden of te verwijderen. Wij hebben de meest praktische tips voor je op een rij gezet.

Tips bij een hondenallergie

Een aantal tips om de allergenen die een hondenallergie veroorzaken te vermijden zijn:

 • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, kies liever voor leer;
 • Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter;
 • Gebruik zoveel mogelijk galdde oppervlakken, zoals parket of laminaat als vloerbedekking;
 • Neem oppervlakken regelmatig af met een vochtige doek of dweil;
 • Zorg dat je huis goed geventileerd is;
 • Zorg ervoor dat honden zoveel mogelijk buitenshuis blijven en zeker buiten de slaapkamer;
 • Was je handen direct na het aanraken van een hond;
 • Was je kleding nadat je in de buurt van een hond bent geweest.

Medicatie bij hondenallergie

Medicatie bij hondenallergie bestaat uit tabletten, oog- en neusdruppels. Deze medicijnen zorgen ervoor dat klachten direct worden verholpen. Hoewel medicatie erg effectief is en symptomen kan onderdrukken, werken ze maar tijdelijk. Op het moment dat de medicatie uitwerkt komen de klachten terug.

Immunotherapie bij allergie voor honden

Bij immunotherapie voor een hondenallergie wordt gebruik gemaakt van injectes of tabletten. Deze behandeling duurt vaak enkele jaren, maar kan er wel voor zorgen dat het immuunsysteem minder heftig reageert op de allergenen van een hondenallergie. Zo zorg je ervoor dat je op de lange termijn steeds minder last hebt van hondenallergie. Deze behandeling wordt vaak alleen ingezet bij zeer heftige klachten.

Heb je last van een hondenallergie?

Denk je last te hebben van een hondenallergie? Bekijk nu de lijst met symptomen van een hondenallergie of bekijk andere huisdierenallergieën waar je mogelijk last van kan hebben!

Menu