Kom je binnen bij iemand die een huisdier heeft en krijg je spontaan heftige niesbuien, begint je neus te lopen of jeukende ogen? Mogelijk heb je dan last van een huisdierenallergie. Vaak ben je specifiek allergisch voor een bepaald soort huisdier. Veelal gaat het om een hondenallergie of kattenallergie, maar je kan ook zeker allergisch zijn voor bijvoorbeeld konijnen, cavia’s of zelfs paarden. Benieuwd of jij last hebt van een huisdierenallergie? Allergiewijzer.info legt je alles over dit type allergie!
Wat is een huisdierenallergie precies
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ben je bij een huisdierenallergie vaak allergisch voor de huidschilfers van een bepaalde diersoort. Veelal wordt gedacht dat iemand allergisch reageert op de haren van een dier, maar dit klopt niet. Naast huidschilfers kan iemand ook allergisch reactie voor uitscheidingsproducten van huisdieren. Hierbij reageert het immuunsysteem onterecht heftig op de huidschilfers of uitscheidingsproducten, waardoor een allergische reactie ontstaat.
Hoe ontstaat een allergie voor huisdieren
Doordat het immuunsysteem overgevoelig reageert op de allergenen van de huisdieren ontstaat een allergische reactie. Je lichaam denkt namelijk onterecht dat deze allergenen gevaarlijke indringers zijn en dus een gevaar vormen. Hierdoor komt je lichaam met een defensieve reactie om dit ‘gevaar’ tegen te gaan. Dit zijn de symptomen die ontstaan door een huisdierenallergie. Op het moment dat je lichaam in aanraking komt met deze allergenen, zullen er antilichamen worden aangemaakt die de allergische reactie veroorzaken.
Voor welke huisdieren kan je allergisch zijn?
Een huisdierenallergie is zoals gezegd een verzamelnaam voor meerdere soorten allergieën rond huisdieren. Met name huisdieren die een vacht hebben kunnen nogal eens voor vervelende klachten zorgen. De bekendste allergieën die hieronder vallen zijn een hondenallergie en kattenallergie. Je kan echter ook allergisch zijn voor andere behaarde dieren. Hierbij kan je denken aan knaagdieren, zoals konijnen, cavia’s of hamsters. Daarnaast kan je ook voor grotere dieren een allergie ontwikkelen. Boerderijdieren als paarden, pony’s en koeien kunnen ook voor een allergische reactie zorgen.
Wil je een huisdier waar de kans op een allergie zeer klein is, dan kan je het beste gaan voor vogels of vissen. Veren blijken bijvoorbeeld maar in zeer beperkte mate een allergische reactie te veroorzaken.
Wat kan je doen tegen een huisdierenallergie
Er zijn in principe meerdere dingen die je tegen een huisdierenallergie kan doen. Allereerst kan je een allergische reactie proberen te voorkomen. Dit doe je door de prikkels die de allergie veroorzaken te vermijden. Het vermijden van de allergische reactie heet officieel saneren. Bij een huisdierenallergie is dit een goede behandelmethode. Naast het saneren van de allergie kan je ook medicatie of immunotherapie gebruiken tegen de klachten.
Saneren van allergie voor huisdieren
Zoals gezegd zorg je bij het saneren van een allergie ervoor dat je de prikkels die de allergie veroorzaken vermijdt. Kortom, bij een huisdierenallergie probeer je contact met het huisdier waar je allergisch voor bent zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Daarnaast zorg je er natuurlijk voor dat je thuis geen huisdieren hebt die een reactie veroorzaken. Zo kunnen huidschilfers van de dieren niet in je kleding, meubels of bijvoorbeeld beddengoed blijven hangen.
Medicatie tegen huisdierenallergie
Naast saneren is medicatie ook een belangrijke behandelmethode tegen huisdierenallergie. Met name als je op bezoek gaat bij iemand of naar een plek gaat waar je weet dat het dier waar je allergisch voor bent kan zijn. Neem op tijd medicatie in om klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Afhankelijk waar de klachten zich voordoen kan dit neusspray, oogdruppels of tabletten tegen allergie zijn (of een combinatie van meerdere). Zo onderdruk je klachten als je toch in aanraking komt met het dier.
Immunotherapie als behandeling tegen huisdierenallergie
Immunotherapie is de laatste behandelmethode die kan worden ingezet tegen huisdierenallergie. Hierbij ondergaat iemand een behandeling van 3 tot 5 jaar waarbij het doel is om de patiënt minder heftig te laten reageren op de oorzaak van de allergische reactie. Deze vorm van behandeling wordt echter niet heel vaak toegepast, omdat de resultaten niet gegarandeerd kunnen worden. Bij immunotherapie kan je tabletten, injecties of druppels met huidschilfer extracten toegediend krijgen.
Heb jij last van een huisdierenallergie
Benieuwd of je last hebt van een huisdierenallergie? Kom er nu achter wat de symptomen van een huisdierenallergie zijn. Heb je een vermoeden voor welk dier je mogelijk allergisch bent? Bekijk dan eens de specifieke pagina’s voor dieren, zoals een kattenallergie of hondenallergie.