Een kruidpollenallergie is een allergische reactie op bepaalde soorten kruiden en onkruiden. Deze reactie wordt veroorzaakt door een bepaald allergeen van deze planten. De allergische reactie op deze (on)kruidpollen kunnen van zeer licht tot zeer zwaar zijn. Je kan een behoorlijk groot deel van het jaar last hebben van deze allergie, omdat kruidpollen vrij divers groeien en bloeien. In dit artikel leggen we je alles uit over wat een kruidpollenallergie precies is.
Wat is een kruidpollenallergie?
Zoals gezegd is een kruidpollenallergie een allergische reactie op allergenen die in kruiden en onkruiden voorkomen. Deze allergenen zitten in het stuifmeel van de onkruiden en kruiden. Met name in de bloeiperiode van deze kruiden en onkruiden heb je dus last op het moment dat je allergisch reageert op deze stoffen in het stuifmeel. Heb je buiten de bloeiperiode van kruiden en onkruiden veel last van allergische klachten? Dan kan het ook zo zijn dat je last hebt van een andere vorm van hooikoorts, zoals boompollen of graspollen.
Doordat het immuunsysteem de allergenen in het stuifmeel als gevaarlijke indringers beschouwt, komt hier een reactie op. Je lichaam wilt als het ware deze indringers weren. Hierbij wordt histamine aangemaakt en als gevolg van deze reactie ontstaan er klachten..
Voor welke kruiden en onkruiden kan je allergisch zijn?
Er zijn in Nederland behoorlijk wat kruiden en onkruiden waar je allergisch op kunt reageren. Toch zijn er een aantal waar je in Nederland vaak extra last van hebt of vaker voorkomen. Een aantal voorbeelden van kruiden en onkruiden waar je allergisch voor kunt zijn, zijn:
- Ambrosia
- Bijvoet
- Grote brandnetel
- Klein graskruid
- Smalle weegbree
Wanneer kan je last hebben van een kruidpollenallergie?
Een kruidpollenallergie kent een relatief lange periode waarin je last kan hebben van klachten. Zo kan de allergie al beginnen in april en eindigen in oktober. Veelal ligt het hoogtepunt van deze vorm van hooikoorts tussen juni en september. Wel is het behoorlijk afhankelijk voor welke kruiden je allergisch bent, waarbij sommige kruiden heftigere reacties veroorzaken dan andere kruiden.
Sommige kruiden zorgen normaliter enkel voor lichte klachten doordat het allergeen niet heel sterk is. Voorbeelden hiervan zijn de Smalle weegbree en de Grote brandnetel. Kruiden die voor zeer sterke reacties kunnen zorgen zijn het Klein graskruid en Ambrosia. Met name deze laatste kan voor extreme overlast zorgen, zoals dit artikel van GGD Leefomgeving onderschrijft.
Klachten bij kruidpollenallergie
Kruidpollenallergie kan behoorlijk wat klachten veroorzaken, van zeer licht tot zeer zwaar. Lichtere allergische klachten bij deze allergie zijn onder meer niesbuien, een verstopte neus en tranende ogen. Zwaardere klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn slapeloosheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Voor alle allergische klachten bij deze vorm van hooikoorts kan je terecht op onze pagina met kruidpollenallergie symptomen.
Wat kan je doen tegen een allergie voor kruiden en onkruiden?
Zoals bij de meeste allergieën zijn er in principe drie behandelmethoden voor kruidpollenallergie. Allereerst is er saneren, waarbij je probeert de allergenen zoveel mogelijk buiten te houden en hier niet mee in contact te komen. Dit is vaak erg lastig, omdat je bijna niet naar buiten kan en ramen en deuren gesloten moet houden. Wat je wel kan doen is regelmatig douchen en het wassen van beddengoed en kleding. Op die manier was je zoveel mogelijk pollen uit je haar, kleding en dekbed.
Daarnaast kan je bij kruidpollenallergie ervoor kiezen om medicatie te gebruiken. Dit is de meest voorkomende vorm van behandeling en verlicht symptomen vrijwel direct. Wel komen de klachten terug op het moment dat de medicatie uitwerkt. Medicatie tegen kruidpollenallergie is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, neusspray en oogdruppels.
Tot slot is er immunotherapie als behandeling. Deze vorm van behandeling duurt minimaal drie jaar en richt zich op het verminderen van de allergische reactie. Hierbij wordt het immuunsysteem toleranter gemaakt voor de allergenen. Deze behandelingsvorm kan voor een permanente verlichting of het volledig verdwijnen van de klachten zorgen.
Ben jij allergisch voor kruidpollen?
Heb je het idee dat je last hebt van een kriuidpollenallergie? Bekijk onze pagina met symptomen van kruidpollenallergie voor een complete lijst van klachten. Het kan ook zijn dat je last hebt van een andere vorm van hooikoorts, bekijk hiervoor onze hooikoorts of hooikoorts symptomen pagina. Ga altijd bij je huisarts langs om een definitieve diagnose vast te laten stellen. Hij of zij kan je ook helpen met het uitstippelen van een passend behandelplan.