Vanaf halverwege de lente begin je ineens flinke last te krijgen van een jeukende neus en tranende ogen. Grote kans dat je last hebt van een graspollenallergie. Deze vorm van hooikoorts kan behoorlijk vervelende klachten veroorzaken en het plezier in de lente en zomer doen afnemen. Graspollenallergie is de allergie die het meest typerend is voor hooikoorts. De meeste mensen refereren dan ook naar graspollenallergie als hooikoorts. Wij leggen je alles uit over wat een allergie voor graspollen inhoudt.
Wat is een graspollenallergie?
Een graspollenallergie is een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op het moment dat deze in aanraking komt met het stuifmeel dat veel in grassen voorkomt. Je lichaam denk dat het allergeen dat in dit stuifmeel zit een gevaarlijke indringer is en maakt hier antistoffen voor aan. Dit is in principe onterecht. Door deze reactie ontstaan de allergieklachten die gepaard gaan met een graspollenallergie, zoals de eerder genoemde jeukende neus of tranende ogen.
Bij een graspollenallergie wordt de allergische reactie dus niet zozeer veroorzaakt door het gras zelf, maar door een specifiek allergeen dat in het stuifmeel van het gras voorkomt. Op het moment dat het gras tot bloei komt wordt het stuifmeel verspreid. Hiermee komt het in je kleding terecht of adem je het direct in.
Wanneer heb je de meeste last van graspollenallergie?
Graspollenallergie komt met name in de periode half mei tot eind juli voor. Dit is over het algemeen de meest heftige bloeiperiode, maar het begin van de bloei kan al begin april beginnen. Aan de andere kant kan het einde van het graspollenseizoen pas erg laat zijn. Eind september en sporadisch begin oktober is niet uitzonderlijk. Zeker gedurende lange, warme zomers. Vandaar dat het graspollenseizoen ook behoorlijke overlap kan hebben met die van boompollenallergie en onkruidpollen.
Het meeste last van graspollenallergie heb je op het moment dat het warm en droog is met een behoorlijke wind. De pollen worden dan gemakkelijk door de lucht vervoerd, waardoor de allergieklachten het meest voorkomen. Op natte dagen, ook in het bloeiseizoen, zal je naar alle waarschijnlijkheid weinig last hebben van graspollen. Deze blijven door de zware regendruppels op de grond.
Op welke grassen kan je allergisch reageren?
Zoals hooikoorts een verzamelnaam is voor verschillende pollenallergieën, zo is graspollenallergie een verzamelnaam voor allergieën voor diverse soorten grassen. Hoewel we in Nederland vaak gewoon als gras zien, is dit niet helemaal correct. Zo zijn er verschillende soorten grassen, zoals gewoon Reukgras, Veldbeemdgras en Straatgras. De meeste van deze grassen bloeien echter in dezelfde periode.
Toch zijn er ook planten die je misschien niet direct tot grassen zou rekenen, maar wel hieronder vallen. Deze groeien bijvoorbeeld veel aan de waterkant. Denk aan Grote Vossenstaart, Maïs en Riet. Ook voor deze grassen kan je allergisch zijn. Waar de Grote Vossenstaart vaak in het begin van het seizoen groeit, daar groeit Riet weer als één van de laatste. Dit maakt het seizoen van de graspollen dan ook behoorlijk lang.
Klachten bij graspollenallergie
Een allergie voor graspollen kan zoals de meeste vormen van hooikoorts diverse klachten veroorzaken. Van eerder genoemde lichte klachten tot zware klachten als slapeloosheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Hoe heftiger de klachten, des te belangrijker hier wat tegen te doen. Het beste is hiervoor naar de huisarts te gaan. Bekijk de pagina over graspollenallergie symptomen voor een compleet overzicht van de verschillende klachten.
Wat kan je doen tegen een graspollenallergie?
Om een graspollenallergie te behandelen zijn er meerdere mogelijkheden, namelijk saneren, medicatie en immunotherapie. Saneren is het meest lastig, omdat je dan in principe niet meer buiten kan komen. Dit is dus vrij moeilijk toe te passen, maar je kan wel rekening houden met regelmatig wassen en douchen. Bij medicatie worden direct de ergste symptomen bestreden. Dit kan in diverse vormen zoals oogdruppels, neusspray of tabletten. Tot slot is immunotherapie een behandelmethode om de oorzaak van de allergie aan te pakken. Het effect op de lange termijn is hierbij het grootst, maar de therapie duurt minimaal 3 jaar.
Meer weten over graspollenallergie en hooikoorts?
Wil je meer weten over de symptomen van graspollenallergie? Bekijk dan deze pagina. Hier leggen we je meer uit over de verschillende symptomen die gepaard gaan met een allergie voor graspollen. Ben je benieuwd naar hooikoorts in de breedte? Bekijk dan nu onze pagina over hooikoorts of hooikoorts symptomen.