Bij een boompollenallergie ben je allergisch voor het stuifmeel dat van bepaalde soorten bomen afkomt. Deze symptomen kunnen al in december of januari beginnen, afhankelijk van het weer. Een allergie voor boompollen is een vorm van hooikoorts. De klachten kunnen dus variëren van lichte symptomen als niesbuien en een loopneus tot zwaardere klachten. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk tegen boompollenallergie. Wij leggen je alles uit over deze vorm van hooikoorts.
Wat is een boompollenallergie?
Een boompollenallergie wordt niet direct veroorzaakt door bomen zelf. Het is dus niet zozeer een allergie voor bomen. De allergische klachten die worden veroorzaakt bij een allergie voor boompollen komen door een specifiek allergeen in het stuifmeel van bepaalde boomsoorten. Je immuunsysteem reageert onterecht heftig op dit allergeen en hierdoor krijg je last van symptomen.
Het allergeen dat een boompollenallergie veroorzaakt komt veelal bij meerdere boomsoorten voor. Toch betekent het niet automatisch dat als je voor de ene boom allergisch bent, je ook voor de andere boomsoort allergisch bent. Dit kan verschillen. De meeste bomen bloeien in het begin van het jaar. Heb je later nog last van hooikoortsklachten, dan kan het ook zo zijn dat je een graspollenallergie of allergie voor (on)kruiden hebt.
Voor welke bomen kan je allergisch zijn?
Je kan voor redelijk wat bomen allergisch zijn, waarbij het verschilt wanneer deze in bloei staan. Juist dan geven ze namelijk het stuifmeel met de allergenen af. In Nederland zal je veelal last hebben van drie soorten bomen. Deze bomen zijn de berk, hazelaar en els. Alle drie kunnen ze soortgelijke klachten geven. In mindere mate zal je in Nederland ook een allergische reactie krijgen op het stuifmeel van de eik, populier, beuk en plataan. In samenhang met klimaatverandering is het niet uit te sluiten dat andere bomen die boompollenallergie veroorzaken in Nederland steeds meer gaan bloeien.
Wanneer kan je last hebben van een boompollenallergie?
Een boompollenallergie uit zich met name in de periode februari tot mei. Het hoogtepunt van de bloeiperiode van verschillende bomen is dan. Toch kan bij een zeer zachte winter de periode met allergische klachten ook eerder beginnen. Het is niet uitzonderlijk als klachten van een boompollenallergie al in december of januari beginnen. Daarnaast kan het bloeiseizoen doorlopen tot eind mei en sporadisch begin juni.
Klachten bij boompollenallergie
Bij een boompollenallergie zal je last hebben van veel hooikoortsachtige klachten. Lichte klachten hierbij zijn zoals gezegd niesbuien en een loopneus, maar ook jeukende ogen of een jeukend gehemelte kan opspelen. Heb je zeer heftige klachten, dan kan het ook zijn dat je last krijgt van slapeloosheid of hoofdpijn. Deze klachten kunnen weer vermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken. Op dat moment is een intensieve behandeling of zwaardere medicatie niet uitgesloten.
Wat kan je doen tegen een allergie voor boompollen?
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een boompollenallergie. Saneren gaat in de meeste gevallen erg lastig, zeker als je buiten komt. Als je binnen bent is ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden de beste optie. Ook je kleding of beddengoed buiten laten drogen is geen goed plan als je last hebt van boompollenallergie. Je voorkomt zo dat stuifmeel in je kleding of andere voorwerpen terecht komt.
Bij een boompollenallergie wordt er vooral gekozen voor symptomatische medicatie. Dit kan op verschillende manieren worden toegepast, daar waar de allergische klachten het heftigst zijn. Denk aan hooikoortstabletten, neusspray of oogdruppels. Deze medicatie verlicht de ergste klachten. Een andere behandeling is immunotherapie. Hierbij is het doel je lichaam toleranter te maken voor de allergenen. Deze behandeling duurt vaak lang, maar de oplossing is ook meer permanent dan bij medicatie. Immunotherapie duurt dan ook minimaal 3 jaar.
Ben jij allergisch voor boompollen?
Denk je last te hebben van een boompollenallergie? Bekijk de boompollenallergie symptomen pagina voor een complete lijst van klachten. Ga langs bij de huisarts voor een definitieve diagnose. Deze kan je naar de juist specialist verwijzen en eventuele medicatie voorschrijven. Het kan ook zijn dat je last hebt van een andere vorm van hooikoorts, bekijk hiervoor onze hooikoorts of hooikoorts symptomen pagina.