Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel afkomstig van bomen, grassen of (on)kruiden. Afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent kan je bijna gedurende het hele jaar last hebben van een pollenallergie. Gelukkig zijn er meerdere behandelmethoden tegen hooikoorts, zowel voor het direct verhelpen van klachten als een oplossing op de lange termijn. Alles weten over hooikoorts? Allergiewijzer.info.info legt het je uit!
Hooikoorts
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts, of pollenallergie, is een allergische reactie die ontstaat door het inademen van stuifmeel. Het immuunsysteem ziet deze pollen onterecht als indringers van het lichaam en kan hier verschillende reacties op geven. Bij een pollenallergie kan je allergisch zijn voor boompollen, graspollen of pollen van (on)kruiden.
In welke periode kan je last hebben van hooikoorts?
In principe kan je bijna gedurende het hele jaar last hebben van hooikoorts. Dit is onder meer afhankelijk van weer en de seizoenen. Bij een zachte winter komen bomen eerder tot bloei, soms al eind december of begin januari. Dit is vaak de start van het pollenseizoen.
Vanaf ongeveer april/mei neemt het graspollenseizoen het stokje over. Van graspollen kan je last hebben tot halverwege oktober. Vanaf juni/juli begint het kruiden en -onkruidenseizoen. Deze houdt aan tot halverwege of eind november.
Niet iedereen die last heeft van een pollenallergie is per definitie allergisch voor alle soorten pollen. Bijna niemand heeft dan ook gedurende het hele jaar last van hooikoorts, maar dit kan wel het geval zijn. Om zeker te zijn voor welk type pollen je allergisch bent is het advies om naar je huisarts te gaan.
Wat kan je doen tegen pollenallergie?
In principe zijn er drie dingen die je kan doen tegen een pollenallergie: saneren, medicatie of immunotherapie. Hiervan zijn het gebruik van medicatie en immunotherapie de meest populaire behandelingen. Saneren is bij dit type allergie namelijk behoorlijk lastig. Het stuifmeel vliegt immers vrij rond in de lucht. De enige optie is dan om niet meer het huis uit te gaan.
Bij het gebruik van medicatie tegen hooikoorts kan je onder meer gebruik maken van neusspray, oogdruppels en pillen. Vaak worden deze gecombineerd om klachten op diverse plekken te verminderen. Wordt er gekozen voor immunotherapie dan wordt er gebruik gemaakt van injecties of smelttabletten. Medicatie is vooral een kortetermijnoplossing om directe klachten tijdelijk te verhelpen.
Immunotherapie zorgt voor een langdurige oplossing waarbij het immuunsysteem minder gevoelig wordt voor het stuifmeel. Deze behandeling kan bijvoorbeeld bij het UMC worden uitgevoerd.
Waar komt de naam hooikoorts vandaan
Hooikoorts is eigenlijk een vreemde naam voor een allergie die eigenlijk niks met hooi te maken heeft. De naam is bedacht door de Engelse arts John Bostock (1772 – 1846). Hij had zelf last van een pollenallergie en na langdurig onderzoek merkte hij op dat de klachten met name rond de hooitijd tot uiting kwamen. Hierbij had hij last van koortsachtige symptomen. Vandaar de naam hooikoorts.
Hoe ontstaat hooikoorts
Hooikoorts ontstaat doordat je immuunsysteem onterecht denk dat stuifmeelkorrels waarmee je in contact komt gevaarlijk zijn. Dit afweersysteem zorgt er normaliter voor dat je gezond blijft en niet snel ziek wordt. Ten onrechte denkt je afweersysteem dus dat je lichaam wordt aangevallen en zet hier als het ware een verdediging tegen op. Bij de volgende keer dat je lichaam in contact komt ontstaan de bekende hooikoortsklachten door dit verdedigingsmechanisme.
Hooikoorts en histamine
Histamine is het stofje in het afweersysteem dat ervoor zorgt dat de antistoffen, het verdedigingsmechanisme, worden geactiveerd als het lichaam in aanraking komt met stuifmeel. Kortom, histamine is het stofje dat ervoor zorgt dat je hooikoorts symptomen krijgt. Hierbij kan je denken aan een loopneus, jeukende of tranende ogen en niesbuien. Je hooikoortsklachten komen dus eigenlijk door het stofje histamine.
Op welke leeftijd ontstaat een pollenallergie
Bij de meeste mensen ontstaat een pollenallergie in hun vroege jeugd, ergens tussen het 4de en 8ste levensjaar. Het kan echter ook voorkomen dat een pollenallergie pas op latere leeftijd ontstaat. Meestal nemen de klachten af naarmate je ouder wordt, maar ook dit is per individu verschillend.
Hooikoorts en erfelijkheid
Aanleg voor het krijgen van hooikoorts is helaas erfelijk. Dit betekent dat als één van de ouders een pollenallergie heeft, de kans aanzienlijk groter is dat een kind dezelfde allergie ontwikkelt. Hierbij is ook vaak zo dat de klachten worden veroorzaakt door dezelfde groep pollen. Heeft één van je ouders een allergie voor bijvoorbeeld de berk, dan is de kans groot dat jij ook een allergie voor stuifmeel van de berk ontwikkelt.
Normaliter is de kans op een pollenallergie ongeveer 15%. Op het moment dat één van beide ouders hooikoorts heeft, dan is de kans 20% dat het kind dezelfde allergie ontwikkelt. De erfelijkheid van een pollenallergie is helemaal groot als beide ouders hier last van hebben. De kans dat het kind dan een pollenallergie ontwikkelt is 75%.
Is hooikoorts besmettelijk
Hooikoorts is niet besmettelijk. Heeft iemand in je omgeving last van klachten door pollen, dan hoef je dus niet bang te zijn dat jij het ook krijgt. Hetzelfde geldt natuurlijk omgekeerd. Heb jij een pollenallergie, dan kan je gewoon in contact komen met andere mensen. Het kan echter wel zo fris zijn om iets afstand te houden als je flink niesbuien of een loopneus hebt.
Kruisreacties en hooikoorts
Veel mensen die last hebben van hooikoorts hebben ook last van een voedselallergie. Dit heet een kruisreactie of kruisallergie. Dit kan echter ook andersom werken. De pollenallergie wordt dan veroorzaakt door de voedselallergie. Afhankelijk van het type pollenallergie dat je hebt kan je bijvoorbeeld allergisch zijn voor appel, kiwi, selderij of peulvruchten.
Weetjes over hooikoorts
Over hooikoorts doen veel verhalen de ronde. Dit komt doordat het eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende allergieën voor pollen is. Wij hebben een aantal weetjes over hooikoorts voor je op een rij gezet:
- De naam hooikoorts heeft niets met hooi te maken, maar komt van de hooitijd toen de meeste klachten voorkwamen
- Steeds meer mensen hebben last van hooikoorts, onder meer door klimaatverandering
- Hooikoorts is niet seizoensgebonden, maar hangt samen met de bloeiperiode van verschillende bomen en planten en kan het hele jaar klachten veroorzaken
- Het blijkt dat de meeste mensen die last hebben van hooikoorts aanzienlijk minder productief zijn
- Dicht bij zee of hoog in de bergen heb je relatief het minste last van pollen, ideaal voor een onbezorgde vakantie
- Hooikoorts kan naarmate je ouder wordt minder worden en zelfs verdwijnen