Een contactallergie is een erg vervelende vorm van allergie waarbij je, zoals de naam al zegt, een allergische reactie kan krijgen op het moment dat je in contact met een bepaald materiaal. Deze vorm van allergie kan voor behoorlijk vervelende klachten zorgen, zoals eczeem. Een contactallergie staat er bekend om vaak pas later te ontstaan na veelvuldig contact met een bepaalde stof. Wij vertellen je alles over wat een contactallergie is.
Wat is een contactallergie?
Zoals gezegd is een contactallergie een allergie waarbij je lichaam extreem heftig reageert op bepaalde stoffen. Deze stoffen kunnen behoorlijk uit elkaar lopen. Bekende vormen van contactallergie zijn een nikkelallergie, latexallergie of chroomallergie. Op de plek waar je lichaam in contact komt met de bepaalde stof kan bijvoorbeeld uitslag ontstaan, maar ook op andere plekken van je lichaam kan je last krijgen van hardnekkige klachten.
Waardoor ontstaat een contactallergie
Een contactallergie ontstaat doordat vaak je huid direct in contact komt met een materiaal waar deze allergisch voor is. Je immuunsysteem ziet deze stof als een gevaarlijke indringer, hoewel dit helemaal niet zo is. Dit zorgt ervoor dat het afweermechanisme wordt geactiveerd en dit uit zich in een allergische reactie.
Het kan ook zijn dat je lichaam niet met een allergische reactie komt op deze stoffen, maar wel reageert op contact met een bepaalde stof. Hierdoor kan bijvoorbeeld irritatie ontstaan. Dit het overgevoeligheid, maar is geen allergie. Een combinatie van overgevoeligheid en een allergische reactie is ook mogelijk.
Voor welke stoffen kan je allergisch zijn?
Er zijn behoorlijk wat stoffen waar je een contactallergie kan optreden. In principe kan je namelijk voor de meeste stoffen allergisch zijn, het is net waar je lichaam slecht op reageert. Toch zijn er een bepaald aantal groepen die redelijk vaak een contactallergie veroorzaken, de bekendste zijn:
- Metalen, zoals nikkel, chroom en zilver
- Geneesmiddelen, cosmetica en parfum, zoals zalf, oor- of oogdruppels
- Shampoos, nagellak, haarverf en soortgelijke producten
- Latex en rubber
- Lijmen
- Bepaalde plantensoorten
Herken je klachten als jeuk, eczeem, zwellingen of een rode huid op het moment dat je met een bepaalde stof in contact komt, dan kan het goed zijn dat je last hebt van een contactallergie. Bekijk de symptomen van een contactallergie voor een beter beeld van klachten die kunnen ontstaan.
Contactallergie komt vaker voor bij bepaalde beroepen
Bij bepaalde beroepen komt een contactallergie vaker voor dan bij andere beroepen. Dit komt omdat mensen die dat werk uitvoeren vaker in contact komen met bepaalde (bijtende) stoffen. Beroepen waarbij dit type allergie vaker voorkomt zijn onder meer metselaars, kappers, schoonheidsspecialisten, vloeren- en tapijtleggers, nagelstylisten, straatleggers, timmermannen en beroepen in de zorg. Bij beroepen in de zorg kom je bijvoorbeeld veel in aanraking met latex handschoenen die op termijn een latex allergie kunnen veroorzaken. Kappers komen weer in aanraking met shampoos, haarlak, haarverf en andere cosmetica.
Hoe kan je een contactallergie behandelen
Een contactallergie kan je op meerdere manieren behandelen. De eerste stap is vaak saneren, maar soms kan je een bepaalde stof moeilijk vermijden. Dit kan komen door het beroep dat je uitvoert of doordat deze stof veelvuldig voorkomt in voorwerpen die je gebruikt of nodig zijn. Medicatie kan dan een oplossing zijn. Verder zijn er nog enkele andere behandelingen voor deze allergie die veelal overeenkomen met behandeling tegen eczeem.
Saneren
Bij het saneren van een contactallergie voorkom je dus dat je in aanraking komt met een bepaald allergeen. Heb je dus een latex allergie, dan voorkom je natuurlijk het dragen van latex handschoenen. Bij een allergie voor bepaalde metalen, zoals een zilver allergie, voorkom je het dragen van zilveren sieraden. Bij sommige allergieën, zoals een nikkelallergie, kan het lastiger zijn om de stof te vermijden. Nikkel komt namelijk in behoorlijk veel gebruiksvoorwerpen voor, zoals ritsen, munten en roestvrij staal.
Medicatie
Mocht het lastiger zijn om allergenen te vermijden, dan kan medicatie een uitkomst bieden. Dit kan met meerdere middelen. Zo zijn er zalfjes en crèmes die op de plek van contact kunnen worden gesmeerd om klachten te voorkomen. Deze zalfjes en crèmes bevatten stoffen die jeuk en zwellingen afremmen. Daarnaast is het ook mogelijk om tabletten te slikken met anti-histamine. Hiermee voorkom je ook bepaalde allergische klachten.
Overige vormen van behandeling
Naast saneren en medicatie is het ook mogelijk om andere behandelingen te ondergaan bij een contactallergie. Deze behandelingen tegen contactallergie zijn hetzelfde als bij eczeem. Denk hierbij aan een stootkuur prednisolon of lichttherapie. Beide worden echter alleen in zeer zeldzame, heftige gevallen van contactallergie toegepast.
Meer weten over contactallergie?
Denk je last te hebben van een contactallergie, bekijk dan de contactallergie symptomen om erachter te komen of dit overeenkomt. Indien dit zo is, is het advies om naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste specialist om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van een contactallergie en op welke stof er precies allergisch wordt gereageerd.