Allergieën zijn ontzettend vervelend en kunnen het dagelijks leven een patiënt behoorlijk beïnvloeden. Allergiewijzer.info heeft alles over allergieën op een rij gezet. Van wat verschillende allergieën zijn, hoe deze ontstaan, wat je er aan kan doen en hoe je het kan laten vaststellen. Benieuwd naar wat een allergie precies is? Wij leggen het je hier uit!
Hoe ontstaan allergieën
Een allergie ontstaat doordat je immuunsysteem, of afweersysteem, niet goed reageert op een bepaalde stof, het allergeen. Hierbij wordt er overactief gereageerd en wordt een ongevaarlijke stof door het lichaam gezien als een bedreiging voor het lichaam. Als gevolg ontstaan er allergische klachten, symptomen, waar je last van hebt. Kortom, een allergie ontstaat doordat je lichaam onterecht heftig reageert op bepaalde stoffen om deze te weren.
Welke allergieën zijn er?
Er zijn diverse soorten allergieën die door verschillende soorten stoffen worden veroorzaakt. Dit kunnen bepaalde stoffen in producten zijn, zowel voeding als gebruiksproducten, maar ook stoffen die door dieren of planten worden veroorzaakt. Daarbij kan het ook zijn dat allergieën kruisen, ook wel kruisallergie genoemd. Hierbij heb je bijvoorbeeld last van hooikoorts en reageer je allergisch op appels.
Soorten allergieën
Allergiewijzer.info is er om diverse allergieën en hun symptomen uit te leggen zodat je beter weet waar je aan toe bent. Zie hieronder een overzicht aan soorten allergieën die er zijn:
- Hooikoorts
- Huisdierenallergie
- Huisstofmijtallergie
- Insectengifallergie
- Contactallergie
- Voedselallergie
Daarbij is er binnen de soorten onderscheid te maken tussen specifieke allergieën. Zo bestaat hooikoorts uit onder meer graspollenallergie en boompollenallergie en bestaat huisdierenallergie uit onder meer kattenallergie en hondenallergie.
Welke allergieën kunnen levensbedreigend zijn?
In principe kan elke stof die een allergische reactie oproept levensbedreigend zijn, maar er zijn allergieën waarbij het risico groter is. Op het moment dat een allergie levensbedreigend is er meestal sprake van anafylaxie. Hierbij kan de bloeddruk aanzienlijk dalen en kan iemand flauwvallen en extreme uitslag krijgen. Een hartstilstand kan ook voorkomen Het is dus van belang dat er bij een anafylactische reactie direct actie wordt ondernomen.
Een anafylactische reactie ontstaat veelal door bepaalde voedselallergieën of insectengifallergieën. Dit zijn de meest voorkomende allergie soorten die deze reactie tot gevolg kunnen hebben. Zeker als er sprake is van allergieklachten in combinatie met sport of inspanning is de kans op een levensbedreigende situatie groter.
Hoe kan je een allergie herkennen
Het herkennen van een allergie is per persoon verschillend. Veelal krijgt iemand last van specifieke allergieklachten die zich vaak rond de mond, neus, ogen en longen voordoen. Welke klachten dit precies zijn kan enorm verschillen. Daarbij ontstaan deze klachten op specifieke momenten, als je in aanraking komt met het allergeen (de stof waar je allergisch voor bent). Dit kunnen pollen zijn bij hooikoorts of huidschilfers van huisdieren. Merk je een patroon dat je op bepaalde momenten last hebt van allergieklachten, dan kan het zomaar zijn dat je allergisch ergens voor bent.
Symptomen van allergieën
Zoals gezegd kunnen de symptomen van allergieën enorm uiteenlopend zijn. Veelvoorkomende klachten die ontstaan bij veel soorten allergieën zijn jeuk, uitslag, vlekjes of bultjes op de huid, maar ook tranende/jeukende ogen, niesbuien en benauwdheid zijn veelvoorkomende klachten. Om een beter beeld te hebben van specifieke klachten per allergie verwijzen we je naar de allergie symptomen pagina op deze website.
Wat is een allergische reactie?
Een allergische reactie is de reactie die je afweersysteem geeft op het moment dat deze in aanraking komt met het allergeen. Deze reageert dan onterecht alsof het lichaam wordt bedreigt door een ongevaarlijke stof van buitenaf. De allergische reactie die ontstaat uit zich in de allergieklachten, symptomen, waar iemand last van heeft.
Waar kan je een allergie laten testen
Er zijn verschillende professionele locaties in Nederland en België, zoals in Arnhem/Velp, waar je kan laten testen of je last hebt van een allergie. Daarbij wordt ook direct duidelijk voor welk allergeen je allergisch bent. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor boompollen, maar hoef je niet allergisch te zijn voor graspollen.
De locaties waar je kan laten testen of je last hebt van een bepaalde allergie zijn allereerst ziekenhuizen. Daarnaast zijn er ook zogeheten allergiecentra die zich specifiek richten op onderzoek naar en vaststellen van allergieën. Bij beide kun je terecht voor het vast laten stellen van allergie. Je weet dan precies waar je allergisch voor bent. Pas dan kan je een gedegen behandelplan maken.
Om bij een ziekenhuis of allergiecentrum binnen te komen voor het laten vaststellen van een allergie heb je vaak een doorverwijzing van de huisarts nodig. Denk je dus last te hebben van een bepaalde allergie, dan is het advies om eerst bij je eigen huisarts langs te gaan. Hij of zij kan je vervolgens doorverwijzen naar de juiste allergiespecialist voor jou.
Hoe kan je een allergie behandelen?
Een allergie kan op verschillende manieren behandeld worden. Welke methode wordt gebruikt is vooral afhankelijk van het type allergie en de heftigheid van de klachten. In de regel zijn er drie manieren om een allergie te behandelen: saneren, medicatie of immunotherapie. We hebben ze hieronder kort toegelicht, maar voor een uitgebreidere beschrijving verwijzen we je graag door naar onze allergie behandelen pagina.
Allergie saneren
Bij saneren zorg je ervoor dat het allergeen waar je allergisch voor bent zoveel mogelijk wordt uitgesloten of verwijderd. Bij huisstofmijt kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je bepaalde stoffen niet in huis haalt en regelmatig schoonmaakt. Helaas is dit niet bij elke allergie mogelijk. Zo kun je bij hooikoorts er buiten moeilijk voor zorgen dat er helemaal geen pollen door de lucht zweven. Medicatie of immunotherapie zijn dan de enige opties.
Medicatie tegen allergieklachten
Bij medicatie tegen allergieklachten maak je gebruik van symptomatische medicatie. Dit wil zeggen dat de medicatie gericht is op het direct verhelpen van de allergieklachten. Denk bijvoorbeeld aan oogdruppels, neusspray of tabletten. Deze helpen je tijdelijk van je allergieklachten af, maar als de medicatie uitwerkt komen de klachten terug.
Immunotherapie bij allergie
Immunotherapie is nog niet voor elk type allergie mogelijk, maar richt zich op de oorzaak van de allergie. Hierbij is het doel het immuunsysteem toleranter te maken voor het allergeen. Deze behandelmethode richt zich dus echt op de lange termijn. Een behandeling duurt dan ook vaak minimaal 2 jaar voordat deze echt het maximale effect gaat hebben.
Meer weten over allergieën?
Wil je meer te weten komen over allergieën of een specifieke allergie? Op onze website hebben wij zoveel mogelijk informatie over alles omtrent allergieën gebundeld. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze symptomen pagina, allergie bij kinderen of de verschillende behandelmethoden. Altijd op de hoogte zijn over de hooikoorts seizoenen of praktische tips ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!