Allergie bij kinderen

  1. Home
  2. Allergie bij kinderen

Een allergie bij kinderen kan behoorlijk lastig zijn, omdat ze door hun allergie vaak beperkt kunnen worden in dat we ze het leukst vinden. Zo kan een allergie behoorlijk beperken in lekker vrijuit spelen. Daarnaast kan een allergie bij kinderen ook voor concentratieproblemen op school zorgen. Hierdoor kan hun ontwikkeling worden tegengehouden en kunnen ze minder goed mee met leeftijdsgenoten. Het is dus erg belangrijk dat een allergie bij een kind tijdig wordt vastgesteld, zodat hier goed en gericht op gereageerd kan worden. Wij vertellen je alles over allergieën bij kinderen.

Waar kan een kind allergisch voor zijn?

Als we het hebben over de vraag waar een kind allergisch voor kan zijn dan is dit hetzelfde als bij volwassenen. In principe kan een kind voor elke stof allergisch zijn waar een volwassenen ook allergisch voor is. Een bijzondere plek is er voor voedselallergieën. Deze kunnen bij kinderen vaker voorkomen, omdat hun immuunsysteem nog niet weet hoe ze met deze stof moeten omgaan. Dit kan gemiddeld vaker voorkomen dan bij volwassenen.

Hooikoorts bij kinderen

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën en ook bij kinderen komt dit regelmatig voor. Dit kan behoorlijk lastig zijn, omdat kinderen beperkt worden in hoe en waar zij buitenspelen. Vaak is het afhankelijk van het seizoen voor welke pollen het kind ziek is. Dit kunnen boompollen, graspollen of kruidpollen zijn. Afhankelijk hiervan ontstaan er in een andere periode van het jaar klachten. Vaak dient hiermee opgelet te worden met buitenspelen.

Huisdierenallergie bij kinderen

Een huisdierenallergie bij kinderen kan zeer vervelend zijn. Vaak ontstaat er een diepe, emotionele band tussen het kind en huisdier en het dier wegdoen is dan ook vaak behoorlijk emotioneel. Toch kan een huisdierenallergie voor zeer serieuze klachten zorgen. Benauwdheid, concentratieproblemen en hoofdpijn kunnen hierbij voorkomen. Bekijk ook onze huisdierenallergie pagina voor meer informatie over deze allergie.

Voedselallergie bij kinderen

Voedselallergie komt bij kinderen regelmatiger voor dan bij volwassenen. Zeker op zeer jonge leeftijd zijn voedselallergieën niet uitzonderlijk. Dit komt doordat de darmwand vaak nog niet volledig volgroeid is. Daarbij is het immuunsysteem van jonge kinderen vaak nog niet volledig ontwikkeld, zeker met de hoge standaard van hygiëne in veel landen. Hierdoor kan het afweersysteem bij kinderen behoorlijk wat stoffen aanmerken als gevaarlijk. Dit is bij de meeste allergieën overigens de oorzaak dat kinderen er last van hebben.

Hoe ontstaat een allergie bij kinderen

Een allergie bij kinderen ontstaat doordat het afweersysteem, of immuunsysteem, bepaalde stoffen onterecht als gevaarlijk ziet voor het lichaam. Deze stoffen zijn veelal bepaalde eiwitten en worden allergenen genoemd. De antistoffen die het afweersysteem maakt kunnen zich uiten in een allergische reactie. Bij kinderen is het immuunsysteem vaak nog niet volledig ontwikkeld of overal tegen bestand, waardoor allergieën vaak kunnen ontstaan bij nog onbekende stoffen voor het lichaam.

Erfelijkheid als oorzaak van allergie bij kinderen

Vaak wordt erfelijkheid aangemerkt als oorzaak van een specifieke allergie bij kinderen. Dit is in principe niet correct. Een allergie is niet erfelijk. Wel is het zo dat de aanleg om een allergie te ontwikkelen erfelijk is. Hierbij kan de ouder bijvoorbeeld last hebben van hooikoorts en het kind een allergie voor honden krijgen. 

De kans dat kinderen waarvan (één van) de ouders een allergie hebben ook een allergie ontwikkelen is dus groter, maar dit hoeft niet voor een specifieke allergie te zijn. Daarbij hoeven ook de allergieklachten die ontstaan niet overeen te komen. De allergie kan zich dus ook anders uiten bij het kind dan bij de ouders.

Symptomen van een kind met allergie

Hoewel de symptomen van een allergie bij kinderen nogal kunnen verschillen per allergie, zijn er een aantal symptomen die bij de meeste allergieën voorkomen. Deze doen zich voornamelijk voor in de bovenste luchtwegen, rond de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Hierbij kan je denken aan symptomen als:

  • Hoestbuien of veel niezen
  • Jeukende, tranende, rode of branderige ogen
  • Verstopte of loopneus
  • Jeuk aan de huid
  • Benauwdheid
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn en concentratieproblemen

Is jouw kind allergisch? Laat het testen!

Heb je het vermoeden dat je kind allergisch is voor een bepaalde stof? Laat dit dan altijd vaststellen door een professional. Het makkelijkst is hiervoor langs te gaan bij de eigen huisarts. Deze kan doorverwijzen naar een allergiespecialist. Dit kan bij zowel het ziekenhuis als een specifieke allergie kliniek zijn. De huisarts weet op basis van de klachten welke plek het beste is.

Herken je bepaalde symptomen op regelmatige basis bij je kind? Bekijk nu onze allergie symptomen pagina voor meer informatie over allergie symptomen of onze allergie pagina voor meer algemene informatie over diverse allergieën.

Menu