Immunotherapie bij allergie is een behandeling die zich richt op de oorzaak van de allergische reactie. De behandeling wordt vooral ingezet als de allergieklachten zeer heftig zijn. Een immunotherapie richt zich op het specifieke allergeen waar je allergisch voor bent. Hierbij is het doel de ernst, intensiteit en duur van de klachten te verminderen en de tolerantie voor het allergeen te verhogen. Wij leggen je alles uit over immunotherapie bij allergie!
Hoe werkt immunotherapie bij een allergie?
Een allergeen specifieke immunotherapie richt zich zoals gezegd op het toleranter maken van het immuunsysteem voor het allergeen waar je allergisch voor bent. De behandeling van immunotherapie duurt dan ook vrij lang. Hierbij kunnen er onderhuidse injecties worden toegediend, maar het is ook mogelijk dat immunotherapie door middel van smelttabletten wordt toegediend.
Voor welke allergieën is immunotherapie geschikt?
Welke vorm van immunotherapie van toepassing is, is afhankelijk van het type allergie dat je hebt. Bij boompollenallergie, graspollenallergie en huisdierenallergie zijn injecties de gebruikelijke vorm. Voor graspollenallergie zijn smelttabletten gebruikelijker. Voor een allergie als huisstofmijtallergie kunnen beide toepassingen worden gebruikt.
Hoe lang werkt immunotherapie?
Immunotherapie is gericht op de lange termijn met het doel het immuunsysteem toleranter te maken voor het allergeen. Dit met het doel om een bijna permanente oplossing te vinden voor de allergieklachten. Hierbij nemen de allergieklachten af of is er aanzienlijk minder medicatie nodig om de symptomen te behandelen. Daarbij duurt een gemiddelde immunotherapie behandeling tussen de 2 en 5 jaar.
Is immunotherapie gevaarlijk?
Immunotherapie is in de regel niet gevaarlijk, maar in zeldzame gevallen kunnen er complicaties optreden. Ernstige reacties zoals een shock, bloeddrukdaling of een hartstilstand zijn uiterst zeldzaam. Zeker bij behandeling door een gespecialiseerde arts zijn de risico’s minimaal. Toch kan een heftige allergische reactie voorkomen. Dit is dan ook de reden dat je tot minstens 30 minuten na injectie onder toezicht van arts blijft.
Wat zijn de bijwerkingen van immunotherapie?
Immunotherapie kent een aantal bijwerkingen die vaak niet als zeer heftig worden ervaren. Meest voorkomend is vermoeidheid, zeker na de eerste behandelingen. Daarnaast kunnen ook jeuk en uitslag rond de plek van de injectie optreden. In enkele gevallen kan er een piepende ademhaling ontstaan in combinatie met het gevoel van benauwdheid.
Wat kost immunotherapie?
Hoeveel immunotherapie bij een allergie precies kost staat niet vast. Voor de meeste mensen die deze therapie ondergaan worden de kosten gedekt door de basiszorgverzekering, mits er een medische noodzaak is. De kosten die dan maximaal gemaakt kunnen worden zijn die van het eigen risico.
Waar kan je een immunotherapie behandeling ondergaan?
Een immunotherapie behandeling kun je ondergaan bij een specialistisch medisch centrum of in het ziekenhuis. Een van de beste plekken in Nederland om immunotherapie bij allergie te ondergaan is het Allergologie Centrum Arnhem/Velp. Dit centrum is gericht op specifieke allergische klachten en biedt deze behandeling aan.