Saneren bij allergie

  1. Home
  2. Allergie behandelen
  3. Allergie saneren

Het voorkomen van een allergie kan op verschillende manieren en het saneren van een allergie is er één van. Hierbij wordt er geen medische hulp ingeschakeld, maar wordt geprobeerd om symptomen en klachten te voorkomen. Een allergie saneren is niet bij elke allergie mogelijk en bij sommige is het de eerste stap van een behandeling. Alles over het saneren van een allergie leggen we je natuurlijk uit, lees verder!

Wat is saneren?

Saneren omtrent een allergie, ook wel allergologische sanering genoemd, is een verzameling maatregelen en acties om blootstelling aan het allergeen te verminderen. Dit met het doel om het aantal symptomen waar de patiënt last van heeft te verminderen. Deze officiële definitie is vastgesteld in de Handleiding Saneren bij een huisstofmijtallergie. Niet heel gek, aangezien huisstofmijt bij uitstek de allergie is waar saneren goed mogelijk is.

Hoe werkt saneren bij een allergische reactie?

Saneren bij een allergische reactie verschilt per allergie. In de regel probeer je het allergeen zoveel mogelijk buiten de deur te houden, maar dit kan lastig zijn. Bij hooikoorts is het bijvoorbeeld moeilijk om pollen altijd buiten de deur te houden en buiten gaat dit natuurlijk helemaal niet. Wat je dan kan doen is regelmatig je kleding wassen en ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden. Bij een huisdierenallergie zorg je er natuurlijk voor dat het dier waar je allergisch voor bent buitenshuis blijft.

Voor welke allergieën is saneren praktisch?

Niet voor elke allergie is saneren even praktisch. Zo is hooikoorts een allergie die moeilijk te bestrijden is door middel van saneren. Bij insectengifallergie kan het ook lastig zijn om dit te saneren. Je kan buiten tenslotte niet alle insecten waar een allergie voor is verwijderen. Twee allergieën waar saneren zeer praktisch is en een goede behandelmethode is zijn huisstofmijtallergie en huisdierenallergie.

Saneren bij huisstofmijtallergie

Huisstofmijt is bij uitstek de allergie die bekend staat om saneren. Doordat deze allergie zich vooral binnenshuis voordoet is saneren een zeer praktische oplossing. Belangrijk is vooral regelmatig schoonmaken en wassen. Verder is het van belang om zo min mogelijk plekken te hebben waar ze zich kunnen nestelen. Denk aan laminaat over tapijt en leer over stof. Daarnaast is ook ventilatie cruciaal bij het saneren van huisstofmijtallergie.

Saneren bij huisdierenallergie

Een andere allergie waar saneren regelmatig gebruikt wordt als behandelmethode is huisdierenallergie. Hierbij wordt er allereerst natuurlijk gezorgd dat het dier dat de allergie veroorzaakt niet meer aanwezig in huis is. Verder is het van belang dat als je in contact bent geweest met iemand die een huisdier heeft of daar op bezoek bent geweest je kleding wast. Zo blijft zo min mogelijk van het allergeen achter.

Praktische tips om te saneren bij een allergie

Als je ervoor kiest om een allergeen te saneren zijn er een aantal maatregelen die genomen kunnen worden die vrij generiek zijn. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Maak regelmatig schoon, zodat het allergeen niet kan achterblijven
  • Ruim stoffen items zoveel mogelijk zoveel mogelijk afgesloten op
  • Kies voor zo min mogelijk stoffen meubels
  • Was regelmatig
  • Was beddengoed regelmatig op minimaal 60 graden
  • Beperk vocht en ventileer regelmatig

Andere manieren van allergie behandeling

Naast het saneren van de allergie kan het ook nodig zijn om andere behandelmethoden toe te passen. Zeker als saneren natuurlijk niet mogelijk is. Zo kan symptomatische medicatie op de korte termijn een goede oplossing bieden en immunotherapie op de lange termijn. Meer weten over het behandelen van een allergie? Neem een kijkje op de pagina over het behandelen van allergie.

Menu