Medicatie tegen allergie

  1. Home
  2. Allergie behandelen
  3. Allergie medicatie

De meest gebruikte behandelmethode tegen een allergische reactie is die van symptomatische medicatie. Oftewel het gebruik van medicijnen tegen een allergie. De allergie medicatie die gebruikt kan worden zijn vrij divers. Daarbij is er medicatie die enkel op recept gaat bij de apotheker, maar zijn er ook allergie medicijnen die vrij beschikbaar zijn bij de drogist. Wij vertellen je alles over het gebruik van symptomatische medicatie als behandeling bij een allergische reactie.

Welke medicatie tegen allergie zijn er?

Er zijn verschillende soorten medicijnen die gebruikt kunnen worden tegen een allergische reactie. Allemaal zijn ze gericht op het direct verhelpen van symptomen. Allereerst zijn er pillen die je kan gebruiken tegen de allergie. Deze werken relatief het langzaamst, maar zijn wel het meest vriendelijk om te gebruiken. Daarnaast kan je ook kiezen voor neusspray bij neusklachten of oogdruppels bij oogklachten. In uitzonderlijke gevallen zijn er ook injecties, maar dit wordt alleen bij zeer heftige reacties gebruikt. Accute hulp is dan vereist.

Pillen bij allergie

De meeste gebruikte vorm van medicatie bij een allergie is die van pillen. Deze pillen richten zich op het beperken van diverse symptomen in de bovenste luchtwegen, zoals de neus en mond, maar ook op de ogen. Door middel van het innemen van pillen als medicatie tegen een allergie kan je verschillende symptomen rond verschillende gebieden beperken. Vandaar dat deze vorm van symptomatische medicatie de meest gebruikte vorm is. Deze pillen zijn er in verschillende sterktes, afhankelijk van hoe heftig de klachten van de allergie zijn. 

Neusspray bij een allergische reactie

Neusspray bij een allergische reactie richt zich op het tegengaan van symptomatische klachten rond de neus. Denk hierbij aan het beperken of verminderen van een lopende neus of juist verstopte neus, maar ook het beperken van jeuk en niesbuien. De werking hiervan is vaak vrij snel, sneller dan bij bijvoorbeeld tabletten. Bij neusspray is het van belang dat dit niet te vaak wordt gebruikt, omdat het de neusholte kan beschadigen bij overmatig gebruik.

Oogdruppels tegen allergie

Als je zeer veel last hebt van tranende of jeukende ogen, kunnen oogdruppels een ideale uitkomst zijn. Deze beperken de allergieklachten rond de ogen zoveel mogelijk. Je gebruikt oogdruppels op het moment dat symptomen van de allergie zich voordoen, omdat ze vaak zeer snel werken. Oogdruppels zijn relatief de minst gebruikte vorm van medicijnen bij een allergische reactie.

Voorgeschreven vs. niet-voorgeschreven medicatie

Zoals gezegd kunnen de medicijnen die worden gebruikt tegen een allergische reactie zowel voorgeschreven als niet-voorgeschreven zijn. Het grootste verschil zit hem met name in de hoeveelheid werkende stof die in de medicatie zit. Bij voorgeschreven is deze aanzienlijk hoger, vandaar dat deze ook voorgeschreven moet worden. Daarnaast is voorgeschreven medicatie vaak specifieker op één allergie gericht en niet-voorgeschreven meer op allergieklachten in zijn algemeenheid.

Om medicijnen tegen allergie voorgeschreven te krijgen dien je een afspraak met je huisarts te maken. Deze kan vervolgens een recept uitschrijven waarna je de voorgeschreven medicatie kan ophalen. Eventueel dient hiervoor eerst vastgesteld te worden voor welk allergeen je exact allergisch bent.

Menu