Allergie behandelen

  1. Home
  2. Allergie behandelen

Op het moment dat is vastgesteld dat er sprake is van een allergie, is het tijd om er iets aan te doen als dit mogelijk is. Hierbij komt de allergie behandeling om de hoek kijken. Er zijn meerdere manieren om een allergie te behandelen. Voor welke wordt gekozen is afhankelijk van meerdere factoren. Wij leggen je natuurlijk alles uit omtrent het behandelen van een allergie!

Hoe kan je een allergie behandelen

Een allergie kan op meerdere manieren behandeld worden. Meest voorkomend is het voorkomen van de allergie door hetgeen wat deze veroorzaakt te vermijden en medicatie. Een allergiebehandeling verschilt per persoon, omdat dit afhankelijk is van de symptomen die opspelen en hoe heftig deze zijn.

Welke manieren van behandeling tegen allergie zijn er?

Er zijn in principe 3 manieren waarop je een allergie kan behandelen. Allereerst is er saneren, waarbij je contact met het allergeen zoveel mogelijk probeert te verminderen. Daarnaast is het ook mogelijk om symptomatische medicatie te gebruiken tegen allergie als directe oplossing. Als laatste is er immunotherapie waarbij allergieklachten op de lange termijn verholpen of verminderd kunnen worden.

Saneren van allergie

Bij saneren rond een allergie zorg je er in principe voor dat contact met het allergeen zoveel mogelijk wordt vermeden. Hierbij kun je denken aan maatregelen omtrent het regelmatig schoonmaken en wassen van ruimtes in het huis of het bed en andere objecten. Hierbij is het doel het allergeen zoveel mogelijk verwijderen of vermijden. Meer over saneren lees je op onze pagina over saneren.

Symptomatische medicatie tegen allergie

Bij symptomatische medicatie tegen allergieklachten wordt er gebruik gemaakt van medicijnen die zich richten op klachten rond de neus, ogen en mond. Hierbij kan gedacht worden aan neusspray, oogdruppels of pillen om directe symptomen te bestrijden. De werking heeft een beperkte duur waarna de klachten weer terugkomen. Lees hier meer over medicijnen tegen allergie.

Immunotherapie behandeling tegen allergie

Immunotherapie is een behandeling die vrij intensief is en langdurig duurt, maar waar de effecten behoorlijk van kunnen zijn. Deze behandeling van allergie richt zich namelijk op een meer permanente oplossing. De behandeling duurt dan ook al snel tussen de 2 en 5 jaar om het gewenste effect te krijgen. Na deze periode is het maximale effect bereikt. Symptomen kunnen dan in zijn geheel verwijderen of sterk verminderen, waardoor er minder medicatie nodig is. Ben je dus op zoek naar een meer permanente oplossing van een allergie, dan is deze methode bij uitstek geschikt. Lees hier meer over immunotherapie bij allergie!

De juiste behandeling van allergie kiezen

Het kiezen van de juiste behandeling van de allergie is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst hoe ernstig de klachten zijn. Is er sprake van relatief lichte klachten dan volstaat symptomatische medicatie vaak. Mochten de klachten zeer heftig zijn dan kan immunotherapie een optie zijn, mits dat mogelijk is voor de specifieke allergie.

Het bepalen van de juiste behandeling kan het beste in samenspraak met een specialist worden gedaan. Om dit in werking te stellen is het advies om naar de huisarts te bezoeken. Deze verwijst je vervolgens naar een specialist in de buurt.

Omgaan met een allergie

Omgaan met een allergie kan een behoorlijke impact hebben, zowel op je eigen leven als dat van anderen om je heen. Zo kan het bij een huisdierenallergie voorkomen dat een huisdier waar iedereen gehecht aan is het huis uit zal moeten. Bij huisstofmijtallergie moet er bijvoorbeeld zeer regelmatig worden schoongemaakt. Een allergie heeft dus veel impact. Professionele hulp kan helpen hier mentaal mee om te gaan.

Vast laten stellen van de allergie en behandeling

Het vast laten stellen van een allergie en de behandeling doe je zoals gezegd in samenspraak met een allergiespecialist. De huisarts kan je hiervoor een doorverwijzing geven. Door middel van verschillende tests kan dan worden vastgesteld op welke allergenen je lichaam reageert en hoe heftig. Op basis hiervan wordt vervolgens een behandeling vastgesteld.

Menu